Film documentar despre Așezământul social-filantropic de la Hârja la Trinitas TV

La Trinitas TV, joi, 1 octombrie, de la ora 19.30, va fi prezentat un documentar în premieră despre activitățile social-filantropice derulate la Așezământul de la Hârja, acolo unde, cu binecuvântarea și coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim funcționează unul dintre cele mai mari centre din România pentru persoanele vârstnice.

1_1
image2_0
image7

Joi, 1 octombrie, de la ora 19:30, emisiunea „Libertate și responsabilitate creștină”, realizată de Iulian Bobârnea la Trinitas TV, vă propune un dialog de suflet cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. De „Ziua Mondială a Persoanelor în Vârstă”, Înaltpreasfințitul Părinte vorbește despre cel mai important centru social din zona Moldovei și unul dintre cele mai reprezentative din țară. Din anul 2006, în satul Hârja își găsesc alinarea peste 100 de bătrâni singuri, ajutați de Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, înființată la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: „Am găsit pe vremea respectivă la Hârja niște veterani de război foarte săraci… și aceasta m-a determinat să înființez Asociația. Acei veterani din al Doilea Război Mondial erau pierduți prin casele lor, din cauza schimbărilor și mutațiilor nefericite ale epocii. Copiii acestor bătrâni, cei apropiați lor, i-au părăsit, au plecat pe toate meridianele pământului și au rămas acolo. Evident că ne-a frapat felul lor de viață. Erau uitați de apropiații lor, dar nu și de Dumnezeu”. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim oferă o mărturie emoționantă despre dragostea pe care o poartă celor ajunși la vârsta senectuții, care trăiesc în singurătate, lipsuri, sau care au nevoie de îngrijiri speciale:

„De data aceasta o să descopăr un gând ascuns al inimii mele. Pentru că eu dacă sunt ceea ce sunt, sunt datorită bătrânilor. Bătrân înseamnă ‘gherontas’… înseamnă înțelept. Atunci când eram copil, la 14 ani, când am terminat școala generală în satul meu natal, la Stănița, din zona Romanului, m-am dus la Mănăstirea Sihăstria. În 1969, acea mănăstire nu era desființată, deși pe vremea respectivă era în aplicare faimosul decret 410, de tristă amintire pentru călugări și pentru mănăstire, care a vidat mănăstirile și călugării au fost puși pe drumuri. Comunismul de atunci adunase acolo, la Sihăstria, ca într-un fel de închisoare sau o mănăstire cu domiciliu forțat, toți călugării bătrâni care nu intraseră sub incidența decretului. Și atunci, starețul respectiv, care era un strănepot al lui Ion Creangă, pentru că avea în grijă peste 100 de bătrâni, a realizat că trebuia un personal adecvat. În sensul acesta am fost primit în mănăstire pentru a îngriji bătrânii, pentru ajutorarea bătrânilor neputincioși. Și acest sentiment m-a preocupat întotdeauna”, afirmă Arhiepiscop Ioachim în acest material realizat de Trinitas TV,

Așezământul de la Hârja oferă servicii sociale calitative, respectând toate normele în vigoare. Pe lângă vârstnici, copiii defavorizați sunt ajutați prin programe de tip „after school”, asistență socio-pedagogică, spirituală, logopedie și activități recreative.

Imagini din filmul documentar realizat de Trinitas TV la Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja vor putea fi urmărite în exclusivitate. De asemenea, va fi prezentat în premieră DVD-ul cu filmul documentar.

În emisiune, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului se va afla și preotul Ilarion Mâță, directorul acestui centru și președintele Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Ștefan Cel Mare” Hârja

„Libertate și responsabilitate creștină” joi, 1 octombrie, de la ora 19:30, la TRINITAS TV, sau online, pe pagina www.trinitastv.ro.

You may also like...