Eveniment de final al Concursului Național Catehetic 2024 în Protoieria Bacău

Marți, 4 iunie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Buna Vestire” din Bacău, sub coordonarea părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, a avut loc întâlnirea celor 16 preoți din Protoieria Bacău care au paticipat în cadrul Concursului Național Catehetic 2024, pus la dispoziție de către sectorul cultural-educațional al Patriarhiei Române.

În Anul Omagial al pastorației și îngrijirii persoanelor bolnave, concursul s-a derulat sub egida „Hristos, cuvântul care vindecă.” Alături de cei prezenți a fost și părintele Vlad Țuțurlan, inspector în cadrul centrului eparhial și coordonator al activităților catehetice de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Bacău, clasată pe locul al III-lea, după Parohia Precista, clasată în cadrul acestui concurs pe locul al II-lea.

Evenimentul care a însemnat activitatea de încheiere a acestui concurs în Protoieria Bacău a debutat în dimineața zilei cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protoiereu, la parohia câștigătoare, „Buna Vestire” Bacău, care a reprezentat atât protoieria, cât și eparhia Romanului și Bacăului la premierea ce a avut loc în data de 21 mai 2024, în București, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale. La acel moment, preoții Iulian Mușat și Marian-Vasile Vătămănescu, alături de doamna profesor Manuela Neculce, însoțiți de către câțiva elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” din Bacău au fost premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru rezultatele obținute, dar și pentru strădania de a bifa toate cerințele proiectului și de a sădi în inima tinerilor credința în Dumnezeu. 

Scopul întâlnirii de la Bacău a fost acela de a evidenția efortul tuturor celor care au participat și de a încuraja pe aceștia și pe alții să continue lucrarea cu tinerii și formarea lor duhovnicească în centrele catehetice din cadrul parohiilor. Rezultatele acestui concurs au fost atât pe termen scurt, anume implicarea a peste 20 de preoți, 40 de cadre didactice și voluntari, având ca beneficiari un număr de peste 400 de copii, cât și pe termen lung prin faptul că astfel de activități fidelizează tinerii în relația cu Biserica și preotul lor, luând astfel naștere o prietenie de durată, fundamentată pe iubirea față de Dumnezeu și valorile moral-creștine. 

După terminarea slujbei a fost prezentat de către părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistentul social al Protoieriei Bacău și responsabil al activităților catehetice, parcursul fiecărei parohii participante, fiind menționate date precum coordonatorii, colaboratorii, numărul de copii beneficiari și tipurile de activități, toate reliefate prin fotografii grăitoare din cadrul derulării acțiunilor în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024.

Momentele următoare au aparținut părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, care a transmis binecuvântarea ierarhului și a lăudat implicarea tuturor celor prezenți, precum și suportul cadrelor didactice și devotamentul tinerilor în a participa la activitățile propuse de către concursul catehetic. În cadrul acestui moment, din partea Protoieriei Bacău, în semn de prețuire pentru efortul depus, părintele protopop a oferit fiecărei parohii o diplomă de recunoștință și un pachet cu materiale didactice care să susțină activitățile viitoare ce se vor derula cu prilejul întâlnirilor cu tinerii. 

În cadrul evenimentului au fost prezenți și 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” din Bacău, colaborator principal al Parohiei „Buna Vestire” fiind însoțiți de doamna profesor Manuela Neculce, director adjunct în cadrul instituției. Cu acest prilej, părintele paroh Iulian Mușat a evidențiat implicarea și osteneala fiecăruia, a oferit de asemenea diplome de participare elevilor și a dăruit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, câte un ghiozdan plin cu rechizite. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...