Gârleni
Parohia Gârleni
Biserica parohială cu hramul „Sf. Voievozi”
Adresă Gârleni, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Constantin Toma
Dascăl Vasile Liviu Sandu
Localitatea Garleni se afla la Nord de Municipiul Bacau pe malul drept al Bistritei, este traversata de Soseaua Nationala D.N 15 si beneficiaza de doua statii C.F.R: Lespezi-Garleni. Se invecineaza la Nord cu comunele Racova si Beresti-Bistrita la Sud cu comunele: Hemeiusi si Margineni, la Est cu comuna Beresti-Bistrita si la Vest cu comuna Blagesti.
Cercetarile arheologice facute in aceasta zona istorica au demonstrat ca aici erau asezari omenesti inca din neolitic. La punctul numit ,, Lutarie”din satul Lespezi s-a semnalat prezenta unor lexuri cioplite arheologice din perioada neolitica.
Trecerea Raului Bistrita,din apropiere a favorizat de altfel formarea de timpurii a satului ce isi trage numele de ochiuri de apa, garle ce se formau prin revarsarea raului in perioade pe ploaie, demografic se intinde pe o suprafata de 3582 de hectare, conform recensamantului efectuat din 2011, se ridica la 5914 locuitori.
Din punct de vedere confesional majoritatea locuitorilor sunt Romano-Catolici.
Prima consemnare a existentei unui sfant locas in satul Garleni se face in anul 1876, cand enoriasii satului alaturi de Pr. Ioan Ghervescu au ridicat pe locul uneia mai vechi de lut cu nuiele, biserica din bolovani, de piatra cioplita,tintuita din loc in loc prin furci de stejar avand inaltimea de 1,5 m. Locasul de inchinare cu hramul „Sfintii Arhanghel Mhiail si Gavriil” avea forma de nava, cu turle pe pridvor.
La zidurile edificiului eclesial s-a mai intervenit cu lucrari de restaurare in 1890; apoi in anul 1932 in timpul Pr. Teodor Lazescu a fost reparata din nou, inaltandu-se zidurile.
Cand s-a umplat la piciorul Sfintei Mese a fost descoperit un hrisov scris de mana de catre Constantin Alban, dupa cum urmeaza:
In anul 1973 Preotul Negru Cezar este numit prin transfer la Parohia Garleni, iar in 1977 au fost efecuate lucrari de infrumusetare si pictare . Cantareti de seama au fost: Zaharia V., Lazar Toader, Bucur Andrei.
Vitregiile vremii si-au pus amprenta pe locasul de cult la starea de a nu mai fi potrivit pentru oficierea Sfintelor Slujbe.
Urmasi ai vrednicilor razesi, oameni harnici si darnici de aici, pastratori ai dreptei credinte, ai valorilor spirituale si continuatori ai frumoaselor tradiiti stramosesti, enoriasii satului Garleni, sub coordonarea Pr. Lazar Toader incepand cu anul 1994 au demarat proiectul zidirii din temelii a unei bisericii .
Edificiul spiritual este ridicat din caramida si boltari, in forma de nava cu turla pe naos ca o absida generoasa, la altar doua abside laterale ce se termina cu mici turle si un pridvor la intrare.
Biserica are tamplarie de tip termopan si este acoperita cu tigla metalica.
La interior, a fost lucrata catapeteasma din lemn de stejar si impodobita cu icoane, iar peretii au fost pictati in tehnica fresco de catre pictorul Radu Stefan Prisecaru. Din vechea biserica s-au pastrat stranele. A fost introdus sistemul de incalzire centrala si pardoseala s-a placat cu gresie. Piciorul Sfintei Mese a vechiului lacas de cult s-a refacut, fiind placat cu marmura. Intreg ansambu eclesial a fost infrumusetat cu obiecte si podoabe de cult. La ridicarea acestui lacas de cult ,alaturi de enoriasii parohiei se adauga si sprijinul consiliului local al D-lui Primar Valentin Flenchea, precum si contributia D-lui Filip Vasile si fii ai satului, care si-au unit radacinile si au oferit din prisosul inimii lor inscriindu-se astfel in randul ctitorilor de lacasuri sfinte. Amintim ca cel mai generos dar este din partea D-lui Dumitras Cornel si sotia, Liliana, precum si mama, Didina.
O activitate insemnata au avut-o si domnii consilieri ai parohiei Garleniului, precum : Ioan Picu Badarau, Chifu Ioan , impreuna cu domnii consilieri, Serbanescu Eugen, Panaite Aurel, Arseni Romica, Nica Valentin, Sufaru Anchel, Emil Cretu .
Cantareti de seama: Bucur Andrei, in 1994-1996, care iesit la pensie, Popa Ioan Marian, in 1997-2000, care a plecat in strainatate , iar in perioada 2000-2004 Chifu Constantin, care apoi a fost hirotonit preot, din 2004 profeseaza ca dascal Domnul teolog Sandu Vasile Liviu.
Populatia parohiei este reprezentata pe trei grupe de varsta, astfel : 60% sunt trecuti de 70 de ani, 20% sunt tineri, iar 20% copii. Prohia are 400 de case cu 250 de familii,iar restul caselor sunt parasite si in constructie.
Majoritatea tineretului este plecata in strainata, iar cei ramasi sunt bine voitori a sari in ajutorul celor nevoiasi, lunad parte la Sfintele Liturghii si la multe activitati bisericesti.
Sfintirea Bisericii a avut loc pe data de 20 octombrie 2013. La acest eveniment haric au participat Preasfințitul nostru Părinte Ioachim al Arhiepiscopiei Romanului Si Bacaului, Parintele Protopop Vasile Cosma, un sobor de preoti, reprezentanti ai autoritatilor locale, domnul Primar Flenchea Valentin si foarte multi crediciosi si parohiei si de pretutindeni.