Gârlenii de Sus

Parohia Gârlenii de Sus
Biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”
Adresă Gârleni, Bacău
Istoric descarcă
Personal clerical
Pr. Paroh Constantin Balaban

Parohia Gârlenii de Sus
Bisericii parohiale cu hramul “ Nasterea Maicii Domnului” din satul Girleni de Sus-Comuna Girleni-Bacau.
Satul Girleni de Sus este situate in partea de nord-vest a Bacaului, la o distant de 18 km si asezat chiar sub poala padurii pe drumul ce duce spre Ocolul Silvic Fintanele.
Satul Girleni de Sus a avut pana in anul 1965 denumirea de satul Racila – denumire veche ce i-a fost data dupa o balta de raci ce se gasea pe teritoriul sau, ale carei urme se mai vad si azi.
Odata cu schimbarea unor nume de localitati conform ultimilor hotarari si-a schimbat si satul denumirea in Girleni de Sus.
Satul care este asezat pedrumul communal ce duce din soseaua nationala spre padure, are cateva ulite infundate ce duc la unele case asezate mai lateral.
Satul Girleni de Sus impreuna cu satul Paladesti formeaza parohia Girlenide Sus. Denumirea de Girleni este o revenire la denumirea comunei care isi trage acest nume de la multele garle de apece se gaseau pe teritoriul ei si care se formasera prin revasarea in special primavera a apelor raului Bistrita. Cu timpul aceste garle au disparut, ramanand in locul lor numai albiile lor vechi ce cu timpul s-au nuvelat devenind terenuri de cultura.
In parohia Girleni de Sus se gasesc urmatoarele institutii: Primaria, scoala generala 1-8, gradinita, biblioteca.
In parohie nu se mai pastreaza portul popular, intrucat apropierea de oras si caile usoare de transport-gara comuna si statie de autobus au facut sa schimbe radical portul vechi.
Biserica parohiala este construita in anul 1868 din caramida si acoperita cu tabla. Este construita numai cu contributia credinciosilor.
Stilul in care se incadreaza este cel moldovenesc. Aproape de mijloc are doua rotonduri in afara care ii dau forma de cruce.
In fata are un turn patrat cu o terminatie ascutita, turn ce face parte integranta din corpul bisericii sip e sub care se face intrareain interior. Sus in turn se afla clopotele, Biserica privita din exterior are un aspect simplu si bine proportionat-nu se cunoaste numele arhitectului.
Biserica a fost renovata interior- exterior si pictata in intregime, altarul in fresca, iar in restul bisericii in tehnica mural. Pictura este executata in anul 1994 si sfintita in anul 1995 pe 21 mai de catre Prea Sfintitul Episcop Eftimie la vremea aceea si Preot paroh atunci si acum Balaban Costel.
In anul 1998 s-a construit o casa praznicala,iar in anul 2000, luna iulie a fost sfintita de catre PS Episcop Ioachim Bacauanul.
Mai tarziu aceasta casade praznuire a fost pictata prin donatia credinciosilor parohiei Garleni de Sus. Tot in aceasta perioada s-a ingradit cimitirul si biserica cu gard din lemn si temelie din beton, prin stradania consiliului parochial, a preotului Balaban Costel si donatia credinciosilor.
Catapeteazma este facuta din lemn de tei. Este sculpatata, iar in partea de sus sculptura este perforata formad rame pentru icoane chiar in corpul catapetezmei. A fost spoita cu aur, dar vremea a sters aceasta spoiala ce a fost refacuta in intregime in anul 2010.
Pictura de pe catapeteazma a fost executata in tempera. Scheletul catapetezmei, la restaurare, a fost vopsit printer icoane cu vopsea in culoare alba, iar picture de pe catapeteazma a fost numai spalata.
Biserica este inzestrata cu obiecte necesare savarsirii cultului divin, dar nu poseda obiecte de valoare si nici de importanta istorica sau artistica.
Starea bisericii este buna in general, dar mai necesita unele lucrari de intretinere: de schibat acoperisul si unele renovari la braul bisericii.

Lista preoților parohi:
1) Sailă 1860
2) Crețu Neculai 1962 (fost secretar al Protopopiatului Buhuși)
3) Țoc 1970
4) Sandu Octav 1980
5) Vătămănescu Toader 1980-1989
6) Balaban Costel 1989 – prezent
Cântăreți de seamă: Burcuță Ion 1927-1994
Epitropi de seamă: David Florin și Caraban Emil
Cimitirulse află în curtea bisericii.
În prezent în Parohia Gârlenii de Sus se găsesc 138 de familii.
Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, sat. Gârlenii de Sus, com. Gârleni, jud. Bacău.

Preot paroh Balaban Costel

You may also like...