Școala de Vară din Parohia Gârlenii de Sus își urmează cursul cu noi ateliere inedite pentru copii
„Recunoștință”, acesta a fost Cuvântul cu care s-a deschis la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Gârlenii de Sus cea de a treia zi a Școlii de Vară.
A fost întărit și mărit lanțul recunoștinței printr-un un efort comun. Profesori, bibliotecar, psihoterapeut și preoții slujitori împreună au oferit din cunoștințele și experiența lor cu gândul la pilda sămânței care cade pe pământ roditor.
Întreaga echipă de voluntari și-a dorit ca în această zi, prin darurile cu care bunul Dumnezeu i-a înzestrat, să transmită prin joc dragostea pentru carte și lectură, pentru biserică dar și pentru trup-suflet și minte. O comoară plină cu cărți a făcut ca prima parte din zi să fie una extrem de intensă. Cufărul cu cărți a produs mult entuziasm dar și multă inspirație în sufletele copiilor.
Ziua a continuat cu gustarea, ea însăși a fost o altă activitate, pentru că fiecare dintre copii și- a „construit” sendvișul după bunul plac. Sosurile și sucurile au fost cele mai bune in opinia lor. Dacă ieri s-a discutat împreună cu psihoterapeutul Macrina Balaban despre emotii, pregantindu-i pe cei mici pentru ziua de azi, partea a doua a zilei a continuat cu un atelier practic despre emoții. Astfel copiii au numit emoțiile, le-au încadrat pe culori, le-au identificat unde și cum se simt la nivel corporal, dar și tehnici despre cum să le descarce atunci când se simt copleșiți.
Atelierul practic despre emoții a continuat cu adolescenții (voluntarii) parohiei într-un cadru de siguranță, pe teme specifice vârstei. Nu putem divulga ce s-a discutat, dar vă asigurăm că sunt niște tineri excepționali, de încredere, cu mult bun simț și cu o perspectivă sănătoasă asupra vieții. Pe parcursul atelierului tinerilor le-a fost prezentată biserica și au vorbit despre simbolistica din lăcașul de cult, despre Sfinții ce ne înconjoară și cum au ajuns sfinți, părintele le-a descris ce se află pe Sfântul Altar și despre ce se petrece în partea de miazănoapte, la proscomidiar în timpul Sfintei Liturghii. Ziua s-a încheiat cu promisiunea de a le prezenta în mijlocul bisericii într-una din zile, cum se face proscomidia.
Pr. Constantin Andrei Balaban