Grup de suport pentru părinții copiilor cu autism

Campania de conștientizare și informare ”Autismul colorează diferit lumea” a debutat în data de 02 aprilie 2016, cu organizarea grupului de suport pentru părinții copiilor diagnosticați cu autism, desfășurat la sediul Centrului de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian” din cadrul Fundației ”Episcop Melchisedec” – Filiala Bacău.

dsc03268
dsc03271

În data de 02 aprilie, la sediul Centrului de zi pentru persoane cu autism „Sf. Cozma și Damian” din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” – Filiala Bacău a debutat campania de conștientizare și informare  „Autismul colorează diferit lumea”. Deoarece scopul acestei campanii este de a arăta comunității băcăuane că acești copii speciali sunt frumoși, veseli și iubitori, tema grupului de suport a fost în același ton pozitiv, fiind intitulată ”Iubesc un copil cu autism”.

La întâlnirea grupului de suport au participat 20 de părinți din județul Bacău. Fiecare participant a povestit pe scurt la începutul acestei întâlniri despre copilul său, evoluția și micile victorii pe care le-a înregistrat de-a lungul anilor. Am remarcat, ca de fiecare dată, nevoia foarte mare a părinților de a cunoaște alte persoane aflate în situații similare și de a împărtăși momente dificile sau frumoase din povestea lor. Din acest considerent, am anunțat părinții că au posibilitatea, începând cu luna următoare, să participe la primul program de dezvoltare personală derulat în județul Bacău și organizat de Fundația noastră, un program menit să ajute părinții să accepte diagnosticul, dar și să-și creeze resursele de care au nevoie în momente dificile din parcursul anevoios al recuperării copilului cu autism. Acest program se va derula pe o perioadă de 7 luni, o întâlnire pe lună, și va fi coordonat de un psiholog cu experiență în lucrul cu copiii diagnosticați cu autism, dar și în psihoterapie.

După prezentări și discuții, părinții au fost invitați să vizioneze un film, realizat de echipa fundației și intitulat ”Zâmbete de cer senin”. Este un film despre copiii care beneficiază de terapii de recuperare în cadrul centrului nostru, un film care, în ton cu obiectivele campaniei noastre, surprinde veselia, frumusețea, talentul și inocența copilului cu autism. A fost un moment extrem de emoționant pentru părinți, presărat de lacrimi și zâmbete, aceștia știind că în spatele fiecărei imagini și a fiecărui progres făcut de copil, se ascund mii de ore de terapie.

La finalul filmului, participanții la grupul de suport au avut parte de o surpriză din partea copiilor care participau la cateheza organizată de Parohia Lazaret. Acești copii, împărțiți în 4 grupe, au realizat câte un afiș despre cum percep ei copilul cu autism și care sunt sentimentele lor față de aceștia. Părinții au fost rugați să jurizeze afișele și au acordat premii fiecărei grupe. A fost un moment plăcut pentru toți cei prezenți, iar părinții s-au bucurat văzând că și copiii lor, chiar dacă sunt diferiți, sunt acceptați de cei din jur.

Am încheiat întâlnirea într-o notă pozitivă, părinții fiind foarte bucuroși că au participat la grupul de suport. Cei care nu se cunoșteau până la această întâlnire, au schimbat numerele de telefon și au stabilit să iese împreună cu copiii în parc, pentru că e mai ușor atunci când mai ești cu cineva care te înțelege și te susține. (Pr. Ciuche Eugen)

You may also like...