Hotărâri cu privire la strategiile Pro Vita în cadrul unei ședințe de lucru din Protoieria Bacău

Joi, 23 februarie 2023, la sediul Protoieriei Bacău a avut loc o întâlnire menită să pună bazele unei strategii de acțiune Pro Vita în Luna pentru Viață, ce va sprijini mamele tinere, adolescenții și familiile aflate în diferite situații de risc. Ședința a fost prezidată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, care a prezentat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, câteva din strategiile Sectorului Social al eparhiei, ce vor fi implementate pe perioada lunii martie în Protoieria Bacău.

Părintele protopop a explicat faptul că această tematică Pro Vita este cel mai sensibil și mai fierbinte subiect al momentului în ceea ce privește pastorația credincioșilor atât din mediul urban cât și din rural. Astfel, preoții au luat cunoștință despre multiplele inițiative ce pot fi desfășurate sub această egidă și despre necesitatea alcătuirii unei strategii necesare bunei organizări a departamentului Pro Vita din cadrul Protoieriei Bacău. Cu prilejul acestei întâlniri, clericii prezenți au putut viziona și câteva scurt metraje cu referire la importanța vieții, o altă direcție a acestei acțiuni fiind crearea de videoclipuri proprii și testimoniale ale tinerilor din care să reiasă grija, aprecierea și conștientizarea fenomenului vieții, ca dar al lui Dumnezeu.

În urma întâlnirii, preoții prezenți au identificat ca primă direcție de acțiune ideea de sprijinire a conceptului de familie tradițională,  s-a concluzionat faptul că este nevoie de alcătuirea unei echipe de preoți care și-au îmbogățit expertiza cu privire la această problematică, a reieșit nevoia participării în cadrul unei serii de cursuri specializate în vederea implementării de proiecte în parohii, ca răspuns la provocările legate de acest subiect și s-a consimțit de asemenea și pentru implicarea profesorilor de religie.

În mod concret, parohiile Protoieriei Bacău vor derula în mod deosebit pentru grupurile de tineri ale comunităților, filme cu tematică pro vita, în urma cărora va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri, gânduri și idei cu privire la aspectele expuse în peliculă. Astfel, tinerii prezenți vor avea un exemplu concret al problemelor care pot apărea în urma unor decizii pripite și necugetate și totodată vor putea vedea că în persoana preotului lor există un prieten care le stă la dispoziție în a-i povățui spre lucrul cel bun. De asemenea, se dorește ca pe întregul parcurs al Lunii pentru Viață, în cadrul întâlnirilor săptămânale ale tinerilor să fie elaborate planșe, afișe și bannere cu tematică pro vita care în primă etapă să fie expuse și explicate credincioșilor din parohie, iar mai apoi se dorește ca toate acestea să beneficieze de un vernisaj comun într-o clădire publică a municipiului. 

Această întâlnire vine și în urma unei dorințe de a sprijini inițiativele Pro Vita deja existente în Protoieria Bacău prin proiectele precum „Vrei să fii bun, de Crăciun?” care a oferit bucurie unui număr de 3500 de copii ce au primit daruri ori școlile sau taberele de vară, acolo unde câteva mii de copii de copii au avut parte de experiențe frumoase, ateliere, educație nonformală și formare duhovnicească timp de câteva zile.

Scopul acestui grup de lucru este susținerea pe termen lung a categoriilor de beneficiari și elaborarea de noi proiecte menite să vină în ajutorul mamelor și a familiilor care traversează perioade dificile în viața lor urmând a fi organizate grupuri de suport pentru mamele care sunt victime ale violenței domestice.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...