Hramul catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Roman

Catedrala Arhiepiscopală din Roman și-a serbat astăzi ocrotitoarea spirituală. De peste șase veacuri, Cuvioasa Parascheva este păzitoare a acestui sfânt locaș și a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În străvechiul chivot mușatin închinat ocrotitoarei Eparhiei Romanului și Bacăului a fost săvârșită astăzi, 14 octombrie a.c., în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba hramului de către un sobor de  ieromonahi și stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Eparhiei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. În cadrul slujbei a avut loc o hirotonie întru diacon și o hirotesie întru protosinghel.

img_7109
img_7057
img_7119
img_7145
img_7181
img_7188
img_7189
img_7191

Pelerinii moldavi și credincioșii romașcani au participat astăzi, 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Sfântul locaș, ctitorie mușatină din veacul al XV-lea, ce o are ca protectoare pe Ocrotitoarea Moldovei din vremea voievodului Alexandru cel Bun, s-a umplut de lumina sărbătorii din mijlocul lui brumărel. Alături de cei care au trăit bucuria hramului de la Roman, s-au aflat și părinți stareți și maici starețe care se nevoiesc în mănăstirile din județul Bacău, prezența acestora fiind o mărturisire vie a evlaviei și a dragostei cinului monahal moldav  față de Sfânta Parascheva.

Romanul rămâne locul unde Sfânta Vineri a intrat în conștiința închinătorilor moldoveni cu un veac mai înainte ca evlaviosul voievod Vasile Lupu să primescă în capitala Moldovei, la Iași, racla cu sfintele ei  moaște și să le așeze spre venerare în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Acesta este și motivul pentru care, în periplul lor spiritual, mulți pelerini aleg să se oprească și să se închine în catedrala mușatină închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cuvântul special pregătit pentru această zi de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost citit de unul dintre părinții arhidiaconi.

În acest cuvânt, Ierarhul a vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase prăznuite ca model de viețuire a creștinilor într-o societatea ce devine din ce în ce mai desacralizată.

 Într-o lume în care descreştinarea a devenit program de acţiune şi în care se vorbeşte tot mai deschis şi mai des de păşirea într-o „eră post-creştină”, Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iaşi, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini, iar bisericile răspândite azi pe toată faţa pământului mărturisesc credinţa neclintită în puterea dată Sfintei Cuvioase Parascheva de a arăta prin minunile sale, despre care s-a spus că sunt mai multe ca nisipul mării, că minunea este în ordinea divină a lumii tot atât de reală ca legea gravitaţiei…Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte mijlocitoare pentru noi, creştinii din Moldova, având în vedere ajutorul pe care timp de patru secole ni l-a oferit, astfel încât ea a ajuns să fie supranumită „ocrotitoarea Moldovei”. Cinstirea şi iubirea care, în contemporaneitate, se îndreaptă către Sfânta Parascheva din toate colţurile Ortodoxiei sunt de neegalat. În Moldova, receptarea liturgică şi formele de venerare închinate Cuvioasei sunt atât de intens prezente în viaţa creştinilor, încât, între sfinţi, doar cultul închinat Maicii Domnului ocupă un loc mai important. Maica Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva au fost alăturate în veneraţia creştinilor….Mai presus de tot ceea ce se petrece cu lumea şi în lume stă, necontenit, puterea lui Dumnezeu. Ea se face vădită şi prin această putere dată sfinţilor Săi de a ne sta alături şi a răspunde rugăciunii noastre. Iar Sfânta Cuvioasa Parascheva este aceea despre ale cărei minuni aflăm la fiecare pas, de la nenumăraţi rugători cu credinţă care cer mijlocirea sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Todirașc Ionuț a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Oțelești, din Protopopiatul Bacău, iar părintele Dorotei Mazilu a fost hirotesit în treapta de protosighel pe seama Catedralei din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt preoților și credincioșilor, prin care a îndemnat la unitate în biserică și la respectarea valorilor noastre spirituale.

 Cuvioasa Parascheva parcă vine ca un balsam al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și al sfinților din Cer din perioada aceea. Ea este una dintre cuvioasele care au fost prăznuite în mod deosebit așa cum am arătat în istoria noastră. Ea trăiește într-o perioadă când se creează cele mai mari rupturi, cele mai mari probleme creștinești din lume. Mulțumim notabilităților care participă alături de poporul de aici. Inima credincioșilor din această zona a Moldovei bate în ritm cu inima lui Iisus Hristos. Atunci când puterea spirituală ajunge și se instalează, deși venim de afară cu fel de fel de puteri negative, noi ne resursăm duhovnicește în această catedrală unde venim și ne închinăm fie la icoane  sau la relicvele sfinților care sunt purtătoare de energie pozitivă, energie creată și care este lăsată lor de la Dumnezeu. Iubiți credincioși vă mulțumim pentru toată dragostea voastră și pentru tot atașamentul pe care îl aveți față de sfânta noastră Ortodoxie, față de toate aceste tradiții care împodobesc credința noastră străbună. Atunci când biserica vă cheamă, vă rugăm să răspundeți la chemarea ei, chiar dacă aveți îndoieli la ea ca și instituție. Toți facem parte din biserică și să rămânem uniți în același duh, în aceeași credință  și simțire românească.

După acest cuvânt în glas de cântări sfinte Părintele Arhiepiscop Ioachim, alături de cler și credincioși a mers în procesiune în jurul catedralei. La slujbă, răspunsurile la strană au fost date de corala ”Paraschevi”  a Catedralei. (pr. D.I.M.)

You may also like...