Hristos – doctorul sufletelor și trupurilor noastre

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, în ziua de 9 aprilie 2016, parohia Fundeni – Protopopiatul Bacău a organizat o acțiune umanitară, medicală, care a avut drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilități, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educațional redus, cazuri sociale şi nu numai.

SS103156 (1)
SS103155
SS103161
SS103160
SS103157

În scopul ajutorării acestor categorii de persoane, în parohia Fundeni – la inițiativa preotului paroh Alexandru Croitoru, s-a desfășurat sâmbătă – 9 aprilie 2016, o campanie de informare asupra riscului alcoolismului și diabetului în rândul enoriaşilor. Au fost invitate doamna doctor Diana-Cristina Croitoru, medic specialist-medicină de familie și doamna doctor Costina Leca, medic specialist – medicină de familie.

Doamna doctor Diana-Cristina a vorbit pe larg despre tipurile de diabet și, în speţă, despre diabetul zaharat„o problemă majoră pentru individ, medicină și sănătate. Aceasta, deoarece diabetul este o boală tăcută, frecventă, de lungă durată și devastatoare, dacă nu este bine îngrijită. Simptomele clinice ale diabetului sunt: poliurie, polidipsie, scădere în greutate, cu valori ale glicemiei ≥ 200 mg/dl la 2 ore la TGO. Diabetul, în general, duce la complicații macrovasculare (boli cardio-vasculare, boli cerebro-vasculare, boli vasculare periferice) și boli microvasculare (retinopatie, neuropatie, nefropatie). În încheiere, dna dr. Croitoru a subliniat impotanța dietei și a faptului că, acum în post, trebuie să consumăm mai multe legume și fructe, abținându-ne de la băuturi carbogazoase, dulcețuri, produse de patiserie din comerț. De ce? Pentru că doza zilnică de zahăr este de 50 g pentru adulți și de 20-25 g pentru copii. Spre comparaţie, băuturile carbogazoase conțin o concentrație echivalentă cu 21 plicuri de zahăr (2g) în 50 ml; guma de mestecat ≈1-2 cuburi; fursecurile conțin 65% zahăr; gemurile 70%; pâinea 2g /350g. De aceea dieta trebuie strict supravegheată”.

În continuare, dr. Costina Leca a expus pe larg riscurile unei boli despre care specialiştii spun că este mai grele decât cancerul: alcoolismul. Domnia sa a prezentat statistici care arată că „peste 29% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, consumă excesiv alcool, în fiecare săptămână. Potrivit unui studiu, realizat de Organizația Mondială a Sănătății, peste două milioane de români sunt depedenți de alcool, adică aprox. 10% din populație. Potrivit OMS, alcoolul ucide anual peste 3,3 milioane de persoane în întreaga lume, întrecând numărul total al deceselor cauzate de SIDA, TBC și actele de violență la un loc. Alcoolul ucide o persoană la fiecare 10 secunde. România se află în top 10 mondial la consumul de alcool”.

Semnele alcoolismului și ale consumului de alcool în exces sunt foarte similare și de multe ori diferențele sunt doar o chestiune de grad și de intensitate. De obicei, singura persoană care nu observă semnele alcoolismului este chiar persoana în cauză. Astfel, simptomele sunt: consumul solitar de alcool, consumul de alcool în secret, incapacitatea de a controla cantitatea de alcool, pierderea cunoștinței, incapacitateade a-și aminti fragmente din timpul petrecut consumând alcool, renunțarea la orice hobby, probleme în cuplu, la muncă, probleme cu legea, stări de amețeală și tremurături. Factorii legați de consumul de alcool sunt: genele, vârsta la care au consumat alcool pentru prima dată, stresul, fumatul, lipsa de încredere”.

Doamnele doctor au luat tensiunea enoriașilor prezenți – aproximativ 35 de persoane, glicemia pentru un număr de 13 persoane și au dat sfaturi medicale tuturor celor ce au solicitat ajutorul . Părintele paroh Croitoru Alexandru a ținut un cuvânt duhovnicesc, vorbind pe larg despre Sfinții Doctori fără de arginți, care „tămăduiau neputințele și bolile pentru slava numelui lui Dumnezeu, Care le-a dăruit puterea de a tămădui. Însă nu cu ierburi, ci cu numele lui Hristos izbăveau de boli, fără plată și fără să aștepte mulțumiri, împlinind prin aceasta porunca ,,în dar ați luat în dar să dați”. Profesia medicilor contemporani trebuie să urmeze exemplul acestora, în spiritul iubirii creștinești, căci meseria nobilă de vindecare a aproapelui trebuie privită ca un leac de la Dumnezeu și nu trebuie să devină o afacere”. În continuare, s-a vorbit pe larg despre exemplele în acest sens- Doctorii fără de arginți: Sf. Pantelimon, Sf. Chir și Ioan, Sf. Trifon, Sf. Iulian, Sf. Mochie, Sf. Talaleu, Sf. Ermolae, Sf. Cosma și Damian, Sf. Epictet și Astion. Spre finalul întâlnirii părintele a rostit rugăciunile pentru bolnavi apoi i-a îndemnat pe toți cei prezenți să participe la agapa creștină pentru a se bucura împreună şi a continua discuţiile începute în biserică.

You may also like...