Întâlnire de lucru pentru implementarea programului Protoieriei Bacău, intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”

Vineri, 10 septembrie 2021, Protoieria Bacău a fost gazda întâlnirii a 25 de preoți și doi asistenți sociali care au răspuns inițiativei părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche de a implementa în perioada 1 Octombrie – 12 Decembrie 2021 programul socio-educațional intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”. 

Proiectul se adresează enoriașilor dar și preoților care desfășoară activități cu vârstnicii în cadrul centrelor de socializare din cadrul parohiilor, precum și celor care vor inaugura un astfel de Centru în perioada următoare .

În începutul întâlnirii, părintele protopop a prezentat și apreciat activitatea roditoare a celor 13 centre care au desfășurat până acum astfel de activități începând cu anul 2020.

Pornind de la Ziua Pensionarului, sărbătorită la data de 1 Octombrie, părintele protoiereu a explicat pașii implementării programului, care își propune o serie de acțiuni menite să îmbogățească și să întărească relație dintre comunitatea seniorilor și viața Bisericii și pentru cele aproximativ noi 10 centre care urmează a fi inaugurate.

Pentru parohiile urbane proiectul vizează desfășurarea unor întâlniri săptămânale, iar pentru cele rurale câte două în fiecare lună în cadrul cărora să fie derulate activități precum:

 • Schimburi de experiență între grupuri, coordonatori sau preoți;
 • Cateheze adresate vârstnicilor;
 • Invitați din cadrul preoților pensionari care pot împărtăși din experiența vieții pastorale;
 • Caravană medicală (control oftalmologic și generalist) – prin deplasarea medicilor în comunitățile parohiale, cu aparatura de specialitate, pentru credincioșii care ajung cu anevoie în oraș;
 • Workshop – punte între generații – șezătoare duhovnicească;
 • Evocare de date internaționale sau naționale;
 • Implementarea proiectului eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”
 • Program liturgic (explicarea Sfintelor Taine, a Evangheliei duminicale, Viețile Sfinților și sărbătorile calendaristice);
 • Cateheze adresate persoanelor vârstnice
 • Vizionare de filme tematice și dezbaterea subiectelor ProVita;
 • Pelerinaje sau vizite la muzee.

În sprijinul preoților care vor înlesni aceste activități Protoieria Bacău va susține prin o serie de  cursuri de formare a preoților, va pune la dispoziție ateliere tematice susținute de către specialiști în domeniu precum Pr. Ilarion Mâță și Maica Polixenia, cadre didactice universitare ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Aceste ateliere vizează livrarea de informații cu privire la  importanța unui Centru de socializare în dinamizarea activității misionare a unei parohii, Rolul terapiei spirituale în viața vârstnicilor, curs de formare pentru colaboratori ai preoților coordonatori de centre sociale, etc. De asemenea, în cadrul acestui proiect

Protopopiatul Bacău va organiza o activitate de prezentare  ghidului de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor, ca parte componentă a programului adresat acestei categorii de vârstă.

La finalul întâlnirii preoții prezenți și-au manifestat dorința de a se implica în derularea acestui proiect, urmând ca fiecare să prezinte o planificare a activităților care se vor desfășura în perioada octombrie – decembrie 2021.

Acest program socio-cultural se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și face parte din programele pe care Protoieria Bacău le desfășoară în sprijinul fiilor duhovnicești din parohiile aflate în teritoriul său canonic.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...