”Hristos – prietenul meu cel mai bun”

Perioada Postului Sfintelor Paşti este una de reflecţie personală asupra stării interioare a fiecăruia dintre noi, fiind presărată cu numeroase învăţături ziditoare de suflet şi privită ca un urcuş duhovnicesc spre Hristos cel Înviat. Creştinii fac în această perioadă exerciţiul despătimirii şi al înnoirii prin pocăinţă şi totodată devin martori, prin fapte de credinţă, al lui Hristos, răstignit în numele tuturor celor pentru care păcatul a fost prilej de îndepărtare de Dumnezeu şi semeni.

Şi cum în Biserică sunt ”tineri de toate vârstele”, fiecare căutând acea stare primordială a omului nealterat de păcatul neascultării, iată, un grup de mici creştini din Parohia Ortodoxă Lazaret participă la un program de formare duhovnicească menit să le întărească puterile sufleteşti prin care să devină făclii aducătoare de lumină.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Parohia Lazaret din Bacău implementează în perioada 13 martie – 19 aprilie programul ”Hristos – prietenul meu cel mai bun”, adresat unui grup ţintă de 35 de elevi din clasele V-VII ale Şcolii Mihail Sadoveanu. El are ca scop tratarea unor teme de interes pentru tinerii copii, prin intermediul jocurilor, dezbaterilor, participării la sfintele slujbe, urmărirea de materiale video tematice, etc.

Relaţia cu membrii familiei sau cu prietenii, prietenia sinceră, cum mă distrez?, internetul şi jocurile pe calculator, muzica pe care o ascult, rolul Spovedaniei şi al postului, rugăciunea, faptele bune, virtuţile creştine, etc. alături de alte aspecte practice ale vieţii duhovniceşti şi civile au fost propuse ca teme care să fie analizate în cadrul acestui program.

Pe durata a 6 săptămâni, în fiecare zi de vineri (16.30 – 18.00) şi sâmbătă (15.30 -17.00), împărţiţi în grupe de câte 6 elevi, sprijiniţi de către preoţi, profesori de religie, psihologi, formatori şi voluntari, în curtea Parohiei Ortodoxe Lazaret, copiii îşi vor însuşi aspecte teoretice legate de credinţă şi apoi vor identifica metode practice de a le aplica în viaţa lor, a familiei şi în cadrul comunităţii.

Copiii vor fi premiaţi printr-un sistem de notare a gradului de implicare în activităţi, dar şi în funcţie de prezenţa la sfintele slujbe ale bisericii, având ca finalitate generarea unor proiecte adresate comunităţii, colegilor din şcoală, persoanelor nevoiaşe, etc., pe care le vor implementa prin directa lor implicare.

Premiile vor consta în oferirea unui dar pe care copiii îl vor cere printr-o scrisoare adresată lui Dumnezeu, pe care o vor redacta în săptămâna a treia, darurile fiind acordate prin contribuţia credincioşilor Parohiei Ortodoxe Lazaret, în cadrul unei festivităţi de premiere organizate în cursul Săptămânii Luminate.

Finalitatea acestui program de formare duhovnicească are ca scop cunoaşterea credinţei ortodoxe şi deprinderea de către copii a unei atitudini menite să fie o busolă duhovnicească în lumea de azi, un ghid pentru cei mici dar şi pentru familiile acestora, menit să înlesnească practicarea virtuţilor ca mijloc de săvârşire a binelui.

Totodată el are ca intenţie şlefuirea personalităţii fiecărui participant prin intermediul învăţăturilor mântuitoare ale Sfintei Biserici, arătând că omul doar prin credinţă îşi identifică identitatea sa de cetăţean al Raiului, şi implicit împreună locuitor cu Hristos – prietenul său cel mai bun.

You may also like...