Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirusa” de la Mănăstirea Neamț a ajuns la Biserica „ Precista ” din Bacău
În fiecare an, în mijlocul postului „Adormirii Maicii Domnului”, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Precista” din Bacău, poposește de la Mănăstirea Neamț, timp de o săptămînă, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirussa” (cu trei mâini).
Credincioșii din Bacău și din împrejurimi au posibilitatea să se închine până joi, 15 august, când va fi și hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la această sfântă icoană.
Ea a fost adusă în dimineața zilei de vineri, 9 august 2019, de o delegație de la M-rea Neamț, fiind întâmpinată, în ciuda ploii torențiale, de un număr mare de pelerini care s-au rugat alături de preoții slujitori Sfintei Fecioare pentru mijlocire înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, ajutor pe calea mântuirii și ocrotire în viața pământească.
Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. A fost adusă în ţară în anul 1788 de Sf. Cuv. Paisie, stareţ al Mănăstirii Neamț . Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al dreptei credințe și al sfintelor icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului în partea de jos, o mână de argint.
În fiecare zi vor fi oficiate slujbe religioase la care credincioșii pot participa și pot cinsti icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Venirea acestei icoane la biserica „Precista” din Bacău, face parte dintr-un amplu program cultural-religios, intitulat Zilele Parohiei „Precista”, organizat cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, care se desfășuară în perioada 9 -15 august 2019. (pr. Mihail Tomozei)