Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu, în procesiune la Roman
Astăzi, 10 septembrie 2015, în contextul Anului Omagial al Misiunii în Mănăstire și Parohie și cu prilejul derulării proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, a fost adusă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din Eparhia Iașilor.
Joi, 10 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și la propunerea Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la orele amiezii, preoți și credincioși ai Protopopiatului Roman, în frunte cu ierarhul locului, au întâmpinat la catedrala Arhiepiscopală din Roman Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Apoi, preoți și credincioși au mers în procesiune cu Icoana înconjurând Catedrala arhiepiscopală și rostind împreună Acatistul Maicii Domnului.
Prezența acestei icoane în Eparhia Romanului și Bacăului, în luna septembrie, la începutul anului bisericesc, face parte din suita de evenimente cultural-religioase organizate cu prilejul declarării anului 2015 ca „An Omagial al misiunii în Parohie și Mănăstire” și, de asemenea, în contextul cinstirii primei mari sărbători din calendarul creștin ortodox închinate nașterii Fecioarei Maria.
O altă motivație a prezenței acestei icoane în eparhie este aceea că la începutul anului școlar, Centrul eparhial de la Roman, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, derulează pentru al treilea an consecutiv proiectul eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, desfășurat în fiecare din cele șase protopopiate de pe cuprinsul Arhiepiscopiei. Cu acest prilej, tineri elevi care se pregătesc pentru începutul anului școlar primesc binecuvântarea ierarhului, precum și rechizite și ajurtor financiar necesare desfășurării în bune condiții a activității școlare.
După ce corul protopsalților catedralei, acompaniat de credincioși, a cântat icoase și condace din Acatistul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre motivația prezenței acestei icoane în catedrala Arhiepiscopală și a procesiunii ei în eparhie, în contextul începutului anului bisericesc și al anului școlar: „Începutul anului școlar pe care îl așteaptă copiii pentru a progresa în știință potrivit programului școlar aprobat de organismele în drept nu poate trece fără a implica prezența Bisericii, care nu poate fi insensibilă la activitate celor mai tineri fii ai săi. Cei care facem parte din Biserica lui Hristos ne angajăm și mergem mai departe și marcăm aceste evenimente în ritmul nostru bisericesc. De aceea am ținut pentru credincioșii noștri să marcăm începutul anului bisericesc cu rugăciune, organizând în mod festiv anumite evenimente cultural-religioase. Pregătirile pentru începutul de an școlar au demarat deja, iar noi am găsit de cuviință să facem legătura între Biserică, care este familia mare duhovnicească și familia în sine, care aduce copii pe lume și îi pregătește pentru viață și perpetuarea generațiilor. Biserica este grijulie și pregătește pe fiii săi pentru marele examen ce va fi dat la sfârșitul vieții acesteia de către Dreptul Judecător”.
Apoi, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre legătura dintre biserică și familie, arătând necesitatea rugăciunii către Maica Domnului și beneficiile mijlocirii ei, apoi a mulțumit celor care au însoțit Icoana și celor care au venit pentru a se închina înaintea ei: „Eparhia noastră a statornicit un program care să facă legătura dintre familia duhovnicească –Biserica – și familia care dă fii bisericii pentru ca ea să-i formeze pentru viață. Copiii au venit astăzi însoțiți de părinți pentru a întâmpina pe Maica Domnului care ține în brațe pe Pruncul Iisus arătându-ne nouă că este cea care dă putere copiilor care se pregătesc pentru viață. Anul acesta ne-am gândit ca această activitate dedicată tinerilor să fie marcată de aducerea unui odor sfânt aici, în Moldova, Icoana Făcătoare de Minuni de la Hadâmbu. Am primit această icoană cu bucurie și mulțumim celor ce au însoțit-o, ieromonahilor și maicilor care au întâmpinat-o, tuturor celor care au venit pentru a se ruga înainte ei. Puterea ei făcătoare de minuni o dovedește istoria minunilor consemnate sau mărturisite de cei care au fost binecuvântați de prezența și ajutorul ei”.
Din delegația care a însoțit Icoana Maicii Domnului a făcut parte și părintele Nicodim, starețul Mănăstirii Hadâmbu care, de asemenea, a rostit un cuvânt de învățătură în care a dat mărturii despre evlavia pelerinilor care de departe vin la Mănăstire pentru a cere mijlocirea Maicii Domnului: ”Această procesiune este desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, deși știm cu toții că astfel de procesiuni se derulează doar de câteva ori pe an, acolo unde credincioșii aflați în suferință cer mila și ajutorul Maicii Domnului și nu au puterea de ajunge la Mănăstirea Hadâmbu. Această Icoană se află pentru a doua oară în Eparhia Romanului și Bacăului”.
Între altele, Părintele stareț a precizat că această icoană, care a făcut ca dintr-un loc părăsit să renască o oază de spiritualitate moldavă, este, nu întâmplător, prezentă la Roman, deoarece cel care a pictat-o este un preot romașcan:„Această icoană a fost pictată de un preot de mir romașcan, în anul 1937, pe nume Octavian Zmeu și apoi a fost dăruită starețului Iov Mazilu. În acel timp erau aduși cu căruța oameni bolnavi care erau așezați în fața icoanei și se vindecau”.
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a rămas în Catedrala arhiepiscopală până la orele vecerniei, când preoții băcăuani însoțiți de credincioșii lor au condus acest odor spiritual din Roman în urbea băcăuană, unde va rămâne până Duminică, 13 septembrie.