Icoana Maicii Domnului „Trihirussa” de la Mănăstirea Neamț şi capul Sf. Simeon din Muntele Minunat au revenit la Bacău
În dimineața zilei de 8 august 2018, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi a IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, au ajuns la Biserica „Precista” din Bacău, în pelerinaj de la Mănăstirea Neamț, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirussa” (cu trei mâini) şi capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat.
În atmosfera primitoare şi caldă de rugăciune şi în acordul cântărilor sfinte, băcăuanii plini de evlavie, uniți sufleteşte prin credință au întâmpinat cinstitele odoare, apreciate şi cunoscute în această zonă a Moldovei, dar şi în întreaga țară.
S-a oficiat apoi slujba Acatistului Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”, iar la sfârşit, părintele Mihail Tomozei, parohul bisericii, a evidențiat importanța acestui moment sfânt: „Icoana Trihirussa de la Mănăstirea Neamț, care poposeşte an de an la Biserica „Precista” din Bacău, aduce în inimile credincioşilor pace şi linişte, lumină şi sfințenie. Întâlnirea cu Maica Domnului şi cu sfinții ne ajută să ne înălțăm duhovniceşte şi să rămânem în dragostea lui Hristos”.
Pe lângă icoana Maicii Domnului, credincioşii prezenți au avut posibilitatea de a se închina şi cinstitului cap al Sfântului Simeon din Muntele Minunat, care este încadrat într-o cunună scumpă, având în limba slavonă, inscripția: „Moaşte de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ştefan voievod, la leatul 6971 (1463)”. Aceasta este, potrivit istoricilor, cea mai veche inscripție păstrată de la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.
Prezența acestor odoare sfinte la Biserica „Precista” face parte dintr-un program cultural-duhovnicesc intitulat „Zilele Precistei la Bacău”, care se va încheia pe 15 august, de sărbătoarea hramului bisericii, Adormirea Maicii Domnului.
Duminică 12 august 2018, Sf. Liturghie va fi oficiată de IPS Părinte Ioachim, în altarul de vară al bisericii Precista, numit „Foişorul Maicii Domnului”.
(Pr. Mihail Tomozei)