Ierarhul Melchisedec Ștefănescu, pomenit la Roman

Duminică, 15 mai, în cea de-a patra zi a manifestărilor închinate Episcopului Melchisedec Ștefănescu, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, un sobor de preoți sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, după Sfânta Liturghie, a săvârșit  o slujbă de pomenire pentru acest ierarh care a păstorit la Roman între anii 1879 -1892.

img-20160515-wa0000
img-20160515-wa0001
img-20160515-wa0002
img-20160515-wa0004
img-20160515-wa0006
img-20160515-wa0008
img-20160515-wa0009

În cea de-a patra zi a celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Melchisedec Ștefănescu, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârșită o slujbă de pomenire a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a 124 de ani de la nașterea sa în ceruri.

Astfel, mai întâi a fost săvârșită Sânta Liturghie de către soborul preoților Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuv. parascheva” sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, părintele Ciobanu Bogdan, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din  Roman, a vorbit despre viața și activitatea Episcopului Melchisedec subliniind în mod special latura duhovnicească a activității sale. La rândul său, părintele arhimandrit Pimen Costea, autor a numeroase volume transliterate și diortosite ale scrierilor lui Melchisedec, precum și a numeroase studii și articole referitoare la activitatea ilustrului ierarh omegiat astăzi, a vorbit despre activitatea acestui ierarh în perioada cât a activat la Roman (1879-1892) evocând totodată personalitatea celui mai învățat episcop al românilor.

După Sfânta Liturghie, soborul preoților a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ierarhul Melchisedec și părinții săi Preotul Petru și prezbitera Anastasia, precum și pentru membrii familiei sale.

Precizăm faptul că această slujbă de pomenire, precum și evocările susținute cu acest prilej se înscriu în cadrul manifestărilor cultural-religioase dedicate celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Melchisedec Ștefănescu desfășurate la Roman în perioada 12-16 mai, sub genericul „Melchisedec Ștefănescu-cel mai învățat episcop al Românilor”.

Amintim romașcanilor faptul că în după-amiaza acestei zile, începând cu ora 16.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. parascheva” din Roman va fi săvârșită slujba Vecerniei la care vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, preoți veniți din toate cele șase protopopiate ale Eparhiei, precum și numeroși credincioși.  După slujba vecerniei va fi organiată o procesiune de la Caterala arhiepiscopală până la capela ce adăpostește trupul ierarhului Melchisedec, aflată în curtea Fundației „Episcop Melchisedec”. Cu acest prilej vor fi purtate în procesiune icoane, odoare și tabloul ierarhului Melchisedec. Procesiunea va fi urmată de depunerea de coroane și un cuvânt evocator.

(Pr. Valentin Băltoi)

Citește mai multe articole despre:

You may also like...