Împliniri misionare în Parohia Lazaret
Duminică, 24 ianuarie, după slujba Sfintei Liturghii, în cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret din municipiul Bacău a avut loc ședința membrilor comitetului parohial, având ca scop evaluarea activității misionare desfășurate în anul 2015.
Duminică, 24 ianuarie, după slujba Sfintei Liturghii, în cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret din municipiul Bacău a avut loc ședința membrilor comitetului parohial, având ca scop evaluarea activității misionare desfășurate în anul 2015.
Potrivit Statutului de Organizare și funționare a Bisericii Ortodoxe Române, comitetul parohial are cinci servicii, respectiv social, misionar, cultural, tineret și administrativ-gospodăresc. El este alcătuit din persoane majore ale comunității parohiale, pe principiul voluntariatului.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile realizate în anul trecut, în cadrul căreia preotul paroh Marius Iacobeanu a menționat faptul că activitățile misionare ale Parohiei Ortodoxe Lazaret au fost desfășurate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, menționând sprijinul financiar pe care Parohia Lazaret îl primește din partea Centrului eparhial pentru susținerea activității sociale.
De asemenea, a fost apreciată implicarea jertfelnică a enoriașilor și fiilor duhovnicești ai parohiei, subliniind nevoia implicării laicilor în toate activitățile pastorale ale bisericii, prin slujirea aproapelui, alinarea suferințelor celor bolnavi, propovăduirea cuvântului sau participarea la oficierea sfintelor slujbe etc, ca o dovadă a lucrării harice a lui Dumnezeu în lume, prin revărsarea dragostei Sale nemărginite față de oameni.
După acest moment, s-a dat citire raportului de activitate a celor cinci servicii menționate ale comitetului parohial, după cum urmează:
Serviciul social:
- S-a întocmit un Plan de îngrjire la domiciliu a cazurilor sociale depistate, a persoanelor vârstnice sau cu handicap. Fiecărui membru al Serviciului Social i-au fost repartizate un număr de 2-3 persoane pe care să le aibă în grijă permanent;
- S-a instituit un program de vizite la domiciliu, pentru monitorizarea funcţiilor vitale, tratamente injectabile, dar şi pentru simpla socializare.
- S-a continuat campania „De la inimă la inimă”- măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, desfăşurată în fiecare sâmbătă, cu personal medical calificat, la sediul Centrului de zi „Sf. Filofteia”;
- Au fost organizate Cursuri de Educaţie Sanitară pentru copiii de la Centrul de zi „Sf. Filofteia” cu tema „Îngrijirea trupului ca templu al Duhului Sfânt”;
- S-a iniţiat campania „Donează sânge şi salvează o viaţă”, în colaborare cu Centrul de Tansfuzii din cadrul Spitalului de Urgenţă Bacău. Tichetele de masă primite la donarea de sânge au fost folosite în cadrul programelor sociale derulate (oferirea de pachete cu alimente pentru bolnavi, deţinuţi, cazuri sociale);
- S-au constituit fonduri financiare pentru întrajutorarea în situaţii de urgenţă a cazurilor sociale, a familiilor nevoiaşe cu mulţi copii şi a bolnavilor din parohie;
- S-au efectuat colecte de ajutoare materiale pentru oferirea de pachete cu alimente de Paşte şi de Crăciun, pregătirea şi distribuirea lor către familiile nevoiaşe, persoane vârstnice şi bolnavii din parohie;
- În ajunul Crăciunui au fost pregătite 50 cadouri (dulciuri și fructe) care au fost oferite copiilor bolnavi din Secţiile Pediatrie şi Chirurgie Pediatrică.
Serviciul misionar:
- În anul 2015 s-au organizat activitãţi misionare, pentru o mai bunã cunoaştere, păstrare şi consolidare a credinţei ortodoxe, prin colaborarea cu mănăstiri și duhovnici din zonă, cu scopul organizării de conferințe lunare pentru întărirea sentimentului religios-moral ortodox al enoriașilor;
- A fost promovată în cadrul slujbelor de seară (Taina Sf. Maslu, slujba Acatistelor sfinților) citirea cărților ziditoare de suflet aflate la pangarul bisericii;
- Promovarea citirii Sfintei Scripturi de către enoriași prin dăruirea acesteia în cadrul conferințelor lunare, ca premii acordate participanților;
- Au fost oferite pachete cu alimente, iconiţe, acatiste, cărţi religioase, în Secţiile: Oncologie, Paliative, Pediatrie, Contagioase, Dematologie, precum şi la Căminul de bătrâni;
- Organizarea hramurilor bisericii (Sf. Efrem cel Nou, Sf. Luca al Crimeei și Adormirea Maicii Domnului).
Serviciul cultural:
- Biblioteca Parohială “Sf. Neagoe Basarab” – având ca obiectiv încurajarea citirii cărţilor ziditoare de suflet, a venit în sprijinul credincioşilor prin punerea la dispoziție a celor peste 1500 cărţi şi reviste creştin-ortodoxe.
- S-a continuat campania pentru dotarea bibliotecii “Sf. Neagoe Basarab” în cadrul căreia au fost demarate acţiuni de achiziţionare şi distribuire a cărţilor de cult și de zidire sufletească.
- S-au desfăşurat acţiuni în Școala Gimnazială ”M. Sadoveanu” din Bacău de către membrii Serviciului Cultural împreună cu preoţii Parohiei Lazaret, alături de profesorul de religie, pentru încurajarea participării elevilor la Sfânta Liturghie şi alte slujbe bisericeşti, precum şi la activitãţi cultural-educative care promoveazã credinţa creştin-ortodoxă;
- În perioada Postului Mare, timp de șase săptămâni, copiii din parohie și care frecventează cursurile Școlii ”M. Sadoveanu” au participat la programul catehetic ”Hristos, prietenul meu cel mai bun!”, finalizat cu redactarea unei scrisori către Dumnezeu și primirea de daruri personalizate cu ocazia Sf. Paști.
- Pentru copiii din clasele I-IV ale Parohiei Lazaret, din luna octombrie, se derulează programul de cateheze pentru micii creștini intitulat ”În sufletul meu îl port pe Dumnezeu”, program cu derulare continuă, în fiecare zi de sâmbătă (orele 10.00-12.00).
- Tinerii enoriași, dar și fiii duhovnicești ai parohiei, participă bilunar la o serata duhovnicească pe teme de spiritualitate ortodoxă (orele 19.00-21.00), la sediul Așezământului Social-Filantropic Lazaret.
- S-a organizat în luna iunie un marş al elevilor şi cadrelor didactice, pe traseul Colegiul Naţional „Ferdinand I” – Cimitirul Eroilor Lazaret, urmat de slujba de comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, oficiată la Altarul de vară al parohiei. Activitatea face parte din cadrul proiectului ”Amprenta trecutului asupra viitorului – Lumină pentru eroi”, desfăşurat la iniţiativa şi sub coordonarea d-nei prof. de religie Gabriela Ciuche, de la Colegiul Naţional ”Ferdinand I” Bacău, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Lazaret, Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan” din Bacău, Filiala Asociaţiei Cultului Eroilor Bacău şi Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Bacău.
- În luna octombrie Sf. Ioan Gură de Aur a fost comemorat în cadrul Simpozionului ”Chipul păstorului desăvârșit”
- În ajunul Crăciunului s-a desfăşurat programul „Ajută-l pe Moş Crăciun”, ediția a II-a, în cadrul căreia 120 de copii din familii nevoiaşe şi copii cu dizabilităţi au scris scrisori către Moş Crăciun, care au fost preluate apoi de 100 de familii, pentru a le oferi copiilor cadourile mult dorite.
Serviciul pentru tineret:
- Premierea a 80 de elevi ai Școlii ”Mihail Sadoveanu” cu rezultate bune la învățătură, în luna iunie.
- Organizarea a două tabere cu caracter ortodox în parteneriat cu Asociaţia „Un zâmbet” Bacău (pe litoral și la Seminarul Teologic Neamț).
- S-au organizat întâlniri cu tinerii în cadrul diverselor activităţi cultural-educative şi religioase, întruniri la care au fost invitaţi preoţi, profesori de teologie etc.
- S-au desfăşurat activităţi pentru promovarea cărţii religioase în rândul tinerilor.
- Membrii Serviciului pentru tineret au participat la editarea și distribuirea săptămânală a foii parohiale „Din ospăţul credinţei”.
- S-a achiziționat un domeniu pentru site-ul Parohiei Ortodoxe Lazaret și s-a editat conținutul acestuia (www.parohialazaret.ro).
- Au fost organizate o serie de pelerinaje, excursii.
Serviciul administrativ-gospodăresc:
- S-au efectuat activități de igienizare în biserică şi aşezământul social, întreţinerea spaţiilor verzi.
- Pregătirea corturilor, meselor și băncilor pentru cele 3 hramuri ale bisericii.
- Pregătirea spațiului bisericii pentru susținerea conferinţelor lunare și a simpozioanelor omagiale.
- Înfrumusețarea bisericii pentru slujbele hramurilor, etc.
La finalul întâlnirii, părintele Marius Iacobeanu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în lucrarea pastorală a Parohiei Ortodoxe Lazaret, oferindu-le membrilor prezenți o diplomă de merit pentru calitatea de misionar creștin, manifestată prin râvna plină de jertfă și dragoste, arătată în activitățile desfășurate în cadrul Comitetului Parohial în anul 2015.