Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la comemorarea Episcopului Emilian Birdaș

Astăzi, 21 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent la manifestările dedicate împlinirii a  40 de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a Episcopului Emilian Birdaș, primul episcop al Eparhiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

r.e.e.e
r.e.e
r.e
r.e_0
rei

Sâmbătă și duminică, la Alba Iulia, au avut loc mai multe manifestări comemorative organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc a episcopului Emilian Birdaș. Marcarea celor 40 de ani de la întronizarea episcopului în vechiul scaun vlădicesc al Bălgradului a început sâmbătă dimineața, cu oficierea, de către ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a slujbei de sfințire a bustului Episcopului Emilian Birdaș, amplasat în parcul din centrul orașului, tot atunci fiind inaugurate piaţa şi strada din Alba Iulia ce vor purta numele ierarhului comemorat.

Astăzi, 21 februarie, manifestările au continuat la Catedrala Reîntregirii, unde s-au săvârșit  Sfânta Liturghie și slujba parastasului la împlinirea a 20 de ani de la trecerea ierarhului Emilian în viața veșnică, de către un sobor de ierarhi din care au făcut parte: ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Excelenta sa Arhiepiscopul Jakubinyi.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a transmis celor prezenți binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel evidențiind totodată calitățile pastorale ale ierarhului Emilian Birdaș: „Se împlinesc acum 20 de ani de la trecerea episcopului Ioan Birdaș la cele veșnice. Am un mesaj din partea Preafericitului Daniel, să transmit binecuvântarea sa tuturor celor ce muncesc în Sfânta Biserică, preoților, credincioșilor, familiei episcopului Emilian Birdaș. Episcopul Emilian nu a făcut altceva decât să muncească pentru Dumnezeu. Deși a fost un om milităros, a iubit foarte mult preoția și preoțimea. Lăcașurile de cult și preoții stau mărturie a lucrărilor sale pasionale”.

Prezent la aceste manifestări, domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a evocat personalitatea episcopului Emilian, cel ce „a știut să fie un ziditor de suflete, de biserici și de cultură. Sunt bucuros să văd azi că memoria vrednicului ierarh nu este uitată, păstrată fiind de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în frunte cu IPS Irineu”. De asemenea, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea ierarhului Emilian, exprimându-și totodată bucuria împlinirii, în această zi, a unei datorii de suflet: „Cetatea Bălgradului se bucură, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Comemorăm 40 de ani de la întronizarea episcopului Emilian, primul al Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia, pe care a condus-o cu mână tare și cu braț înalt”.

Manifestările cultural-religioase din această zi au continuat cu sfințirea salonului „Episcop Emilian” din incinta Centrului arhiepiscopal și lansarea a două volume ce adună între copertele lor date, note biografice, scrieri, fapte ce încununează activitatea vrednicului de pomenire episcop Emilian Birdaș, ce a păstorit în Eparhia Alba Iuliei între anii 1976-1990.

You may also like...