Inaugurarea bibliotecii „Sfântul Antim Ivireanul” în parohia Șerbănești
Joi, 18 mai 2017, ora 18.00, în parohia Șerbănești, a avut loc, cu binecuvântarea și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, inaugurarea bibliotecii parohiale ,,Sfântul Antim Ivireanul”.
În seara zilei de 18 mai a.c., alături de invitații: părintele protoiereu Costică Busuioc, preoți ai protopopiatului Bacău, profesori din ciclul gimnazial și liceal, psihologi, bibliotecari, personalități notabile ale orașului, credincioși și elevi ai claselor I- VIII, doamna profesor psiholog Marcu Elena a lansat, în premieră, cartea dedicată fenomenului delincvenței juvenile intitulată: ,,Dimensiunea psiho-socială a fenomenului de delincvență juvenilă”.
Biblioteca Sfântul Antim Ivireanul, parte integrantă a aşezământului social-filantropic și cultural religios “Sfânta Treime” din Parohia Şerbăneşti, protopopiatul Bacău, a fost sfințită în după amiaza zilei de 30 octombrie 2016 de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, când, înconjurat de un sobor de părinți slujitori, a înălțat către ceruri rugăciune și pentru victimele de la Colectiv. De asemenea, Înaltpreasfinția sa a dăruit atunci și numele bibliotecii închinate Sfântului Antim Ivireanul care, în secolul al XVIII – lea a înființat, în București, prima bibliotecă publică.
Cuvântul de deschidere a revenit părintelui protopop care a ținut să sublinieze importanța evenimentului în premieră, precum și implicarea părintelui paroh Adrian Ghinea, alături de părinții slujitori Vasile Busuioc și Ciprian-Mihai Gunea, în buna desfășurare a activităților derulate aici. Preacucernicia sa a ținut să evidențieze ,,rolul covârșitor ce îl are educația în buna formare a copiilor atunci când aceasta este făcută inclusiv cu răsfoirea paginilor din cărțile ce astăzi tind să devină din ce în ce mai digitalizate”.
După ce părintele paroh a prezentat programul serii, autoarea cărții de debut a fost bucuroasă să împărtășească rezultatele cercetării sale în legătură cu viața din penitenciar atrăgând atenția asupra ,,necesității de colaborare între preoți, profesori, părinți și autorități ale statului în combaterea acestui fenomen”.
În continuarea evenimentului, un grup de elevi a prezentat un număr artistic impresionant exprimând prin cânt și cuvânt latinitatea limbii românești, importanța în cultura noastră națională și religioasă a marelui poet Mihai Eminescu, și spiritul de sacrificiu al eroilor neamului ce a stat și stă în continuare mărturie peste veacuri.
A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în sala mare a așezământului unde s-a continuat cu luări de cuvânt, impresii, aprecieri și întrebări pe tema lucrării lansate.
(Pr. Ciprian Gunea)