Început de urcuș duhovnicesc sub Acoperământul Maicii Domnului
La 1 octombrie, ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, a fost serbat și primul hram al Mănăstirii de la Valea Budului, cea mai tânără mănăstire din Eparhia Romanului și Bacăului.
La 1 octombrie, ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, îşi serbează hramul şi singura mănăstire din Eparhia Romanului și Bacăului ce are ca patron spiritual această zi deosebită. Este bucuria duhovnicească a ”Meteorei” Bacăului, după cum este cunoscut metocul chiriarhal de la Valea Budului.
Situată în apropierea șoselei Bacău – Moinești, pe o colină ce străjuiește împrejurimile orașului capitală de județ, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ este, în primul rând, o mărturie a dinamicii continue a vieţii monastice și a iubirii de Dumnezeu din aceste ţinuturi, fiind ridicată în urmă cu un an, sub coordonarea directă a Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, prin purtarea de grijă a maicii starețe, stavrofora Magdalena Budeanu, ajutată de celelalte măicuțe de aici.
Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din oraș și din împrejurimile așezământului monahal, doritori să se împărtășească din harul Preasfintei Treimi izvorât prin Dumnezeiasca Liturghie tuturor celor care cu frică și credință s-au rugat alături de ierarh. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a prezentat, pe scurt, istoria acestei sărbători și semnificația ei pentru Biserică.
Menționăm faptul că așezământul monahal de la Valea Budului, deși are doar un an de când s-a constituit, împlinește o activitate ce a devenit recunoscută în această zonă, în mod special datorită serilor de rugăciune în care se săvârșește Taina Sfântului Maslu de către însuși Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul, precum și serilor cultural-duhovnicești organizate de către soborul de maici viețuitoare în această gradină de rai, sub atenta coordonare a maicii starețe, stavrofora Magdalena Budeanu.