Început de urcuș duhovnicesc sub Acoperământul Maicii Domnului

La 1 octombrie, ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, a fost serbat și primul hram al Mănăstirii de la Valea Budului, cea mai tânără mănăstire din Eparhia Romanului și Bacăului.

La 1 octombrie, ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, îşi serbează hramul şi singura mănăstire din Eparhia Romanului și Bacăului ce are ca patron spiritual această zi deosebită. Este bucuria duhovnicească a ”Meteorei” Bacăului, după cum este cunoscut metocul chiriarhal de la Valea Budului.

Situată în apropierea șoselei Bacău – Moinești, pe o colină ce străjuiește împrejurimile orașului capitală de județ, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ este, în primul rând, o mărturie a dinamicii continue a vieţii monastice și a iubirii de Dumnezeu din aceste ţinuturi, fiind ridicată în urmă cu un an, sub coordonarea directă a Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul,  prin purtarea de grijă a maicii starețe, stavrofora Magdalena Budeanu, ajutată de celelalte măicuțe de aici.

Slujba religioasă  a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din oraș și din împrejurimile așezământului monahal, doritori să se împărtășească din harul Preasfintei Treimi izvorât prin Dumnezeiasca Liturghie  tuturor celor care cu frică și credință s-au rugat alături de ierarh. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a prezentat, pe scurt, istoria acestei sărbători și semnificația ei pentru Biserică.

”Sperăm ca într-o bună zi, Bunul Dumnezeu să rânduiască astfel încât  acoperământul Maicii Domnului, care se păstrează la catedrala din Amiens, să fie adus în pelerinaj la Bacău, așa cum brâul Maicii Domnului a fost adus și la noi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, făcând o mare și aleasă bucurie tuturor credincioșilor noștri”a spus printre altele Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, în cuvântul său
”Am rânduit ca aici să fie un așezământ monahal și, de un an de zile, un grup de maici a dat viață acestei ”Meteore” a Bacăului. Fie că se întâlnesc în rugăciune, fie că lucrează asiduu, ele au făcut ca această colină să devină o oază de spiritulitate sub Acoperământul Maicii Domnului. Aici se face simbioza între Cruce și Acoperământul Maicii Domnului, care este ocrotitoarea noastră în orice împrejurare. Mulțumim maicii starețe Magdalena pentru strădania administrativă și dragostea față de aceste locuri. Mulțumim și Protopopiatului Bacău pentru organizarea  realizată în acest metoc chiriarhal”a mai spus ierarhul.

Menționăm faptul că  așezământul monahal de la Valea Budului, deși are doar un an de când s-a constituit, împlinește o activitate ce a devenit recunoscută în această zonă, în mod special datorită serilor de rugăciune în care se săvârșește Taina Sfântului Maslu de către însuși Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul, precum și serilor cultural-duhovnicești organizate de către soborul de maici viețuitoare în această gradină de rai, sub atenta coordonare a maicii starețe, stavrofora Magdalena Budeanu.

Mănăstirea Valea Budului – metoc chiriarhal

You may also like...