Începutul anului bisericesc la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Conform tradiției, începutul anului bisericesc a debutat în mod solemn la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. 

dsc_4403
dsc_4408
dsc_4436
dsc_4437
img_5977

După Dumnezeiasca Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un sobor de preoți din Protopopiatului Roman, sub protia părintelui arhimandrit Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei, a oficiat o slujbă de Te Deum, la care au participat credincioși și pelerini închinători în sfântul locaș. Totodată, au fost citite și rugăciuni speciale pentru ca Dumnezeu să trimită ploi liniştite, aducătoare de rod bogat, spre folosul oamenilor şi vieţuitoarelor.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a explicat  semnificația zilei de 1 septembrie, plecând de la mențiunile textelor veterotestamentare și până la prezentul scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii.

”Între perioadele care desemnează anul liturgic, respectiv a Octoihului, în care se aflăm acum, a Triodului și a Penticostarului,  se află ziua de 1 septembrie, pe care Sfinții Părinți au statornicit-o ca fiind Începutul anului bisericesc. Aceasta deoarecet toate sunt aşezate cu mult înțeles și rost duhovnicesc, căci Dumnezeu a rânduit timpul pentru mântuirea noastră. Fiecare zi are o semnificație aparte, care, trăită în dimensiunea ei creştină,  devine o treaptă în urcușul nostru duhovnicesca menționat ierarhul în cuvântul său.

Totodată, chiriarhul locului a mulțumit preoților și credincioșilor din Eparhie care au serbat prin rugăciune această zi, urându-le tuturor ca ”acest an bisericesc care începe să fie un an al mântuirii în Domnul nostru Iisus Hristos”.

You may also like...