Începutul noului an bisericesc în Parohia Fundeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, în zilele de 31 august şi 1 septembrie a.c. în Parohia Fundeni s-au desfăşurat activităţi socio-culturale şi religioase.

20170901_083605
20170901_095523
20170901_080327
20170901_090427

Potrivit tradiţiei, în ziua de 1 septembrie Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea Sa publică, când a intrat în sinagogă şi a citit din proorocul Isaia (Isaia 61;1-2; Luca 4;18-19). Tot această zi este socotită a fi începutul creaţiei lumii.

În data de 31 august 2017 în Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil’’ din Fundeni, de Ziua Limbii Române s-a citit Acatistul Maicii Domnului-Bucuria tuturor celor necăjiţi, s-a săvârşit slujba de sfinţire mică a apei iar apoi s-a citit rugăciunea de început de an nou bisericesc. Părintele paroh Alexandru Croitoru a evocat personalităţile ce au scris despre limba română şi a recitat următoarele poezii: ,,Testament literar’’ de Ienăchiţă Văcărescu; ,,Limba noastră’’ de Alexe Mateevici; ,,Limba românească’’ de Gheorghe Sion; ,,Grai valah’’ de Vasile Voiculescu’’ şi ,,Ţara mea’’ de Ioan Neniţescu.

În data de 1 septembrie 2017 în Biserica ,,Sf. Dimitrie Izvorătorul de Mir’’ din Chiticeni s-a citit Acatistul Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, canonul de rugăciune la început de an bisericesc sau al Indictionului, s-a săvârşit slujba de sfinţire mică a apei iar la încheiere s-a citit rugăciunea la început de an bisericesc. Părintele paroh a evocat apoi personalitatea şi viaţa Sf. Dionisie Exiguul, datorită căruia afirmăm astăzi că suntem în anul 2017 ,,după Hristos”, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu întruparea Domnului, cu atât mai mult cu cât el s-a născut şi a trăit prima parte a vieţii în Dobrogea (Scythia Minor) sec. V-VI.

În încheiere, s-au recitat poeziile amintite mai sus, iar credincioşii au fost anunţaţi că sumele strânse la aceste două evenimente socio-culturale şi religioase vor fi donate sub formă de rechizite şcolare, haine şi cărţi copiilor nevoiaşi din parohie.

You may also like...