Îndemn arhieresc la studiu și cercetare pentru elevii Colegiului ”Mihai Eminescu” din Bacău

La deschiderea anului școlar 2014-2015, profesorii și elevii Colegiului ”Mihai Eminescu” au avut bucuria de a fi alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul.

La deschiderea anului școlar 2014-2015, profesorii și elevii Colegiului ”Mihai Eminescu” au avut bucuria de a fi alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul. Ierarhul, alături de un sobor de preoți, din care a făcut parte părintele protopop Costică Busuioc, preotul Ionuț Căsăneanu, inspector școlar disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău, preoți ai parohiei ”Sf. Împărați” și preotul capelei din acest colegiu, a oficiat o slujbă de binecuvântare, în curtea instituției de învățământ. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură.

”Este o bucurie pentru noi că și în acest debut de an școlar ne regăsim în mijlocul vostru. Cred că voi, dragi elevi, vă exprimați satisfacția de a fi din nou în școală, întrucât anii de studiu constituie  o etapă importantă în creșterea intelectuală, culturală și spirituală. Învățați într-o instituție ce poartă numele marelui poet Mihai Eminescu, a cărui zi de naștere, 15 ianuarie, a fost declarată de Biserica noastră Ortodoxă, ”Ziua culturii românești”, a precizat ierarhul, care a ținut să mulțumească tuturor celor care se ostenesc pentru formarea tinerilor. ”Dragii noștri profesori, fii și fiice duhovnicești ai Eparhiei Romanului și Bacăului, vă mulțumim că promovați, în rândul tinerei generații, valorile noastre naționale care ne structurează identitatea în aceste timpuri dificile pe care le trăim. Ne bucurăm că ne-ați deschis ușile colegiului și ale sufletelor voastre. Fie ca picăturile de agheazmă cu care vă vom stropi să vă descopere luminile inimilor pentru a fi receptivi și receptaculi la ceeea ce se va studia în această școală”, a mai adăugat ierarhul.

La sfârșit, Preasfinția Sa a oferit în dar conducerii Colegiului ”Mihai Eminescu” icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Scriptură și ultimele volume apărute în cadrul editurii ”Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. ”Mi-am permis să aduc pentru începutul acestui an școlar o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a Eparhiei noastre și a Catedralei Arhiepiscopale, care se va așeza, nădăjduim, la loc de cinste în această școală. Alături de ea, oferim această Carte a cărților, Sfânta Scriptură, un tezaur în care veți găsi răspuns la toate problemele și întrebările voastre, precum și câteva din ultimele lucrări ale editurii ”Filocalia” spre lectură și studiu celor care vor să cunoască mai mult despre istoria și activitatea Bisericii”, a mai adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

You may also like...