Îndemn la rugăciune către Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Parascheva

Într-o lume în care descreştinarea a devenit program de acţiune şi în care se vorbeşte tot mai deschis şi mai des de păşirea într-o „eră post-creştină”, Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iaşi, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini, iar bisericile răspândite azi pe toată faţa pământului mărturisesc credinţa neclintită în puterea dată Sfintei Cuvioase Parascheva de a arăta prin minunile sale, despre care s-a spus că sunt mai multe ca nisipul mării, că minunea este în ordinea divină a lumii tot atât de reală ca legea gravitaţiei. Anul acesta, pandemia, care a paralizat jumătate de an întreaga Planetă, a determinat autoritățile să ia o decizie fără precedent, care împiedică pelerinii care nu au buletin de Iași să ajungă la racla Cuvioasei în preajma zilei închinate ei!

Pentru că înțelegem durerea celor care participă de ani de zile la pelerinajul de la Iași, îndemnăm preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului să se alăture în rugăciune clerului, monahilor, monahiilor și credincioșilor din întreaga Moldovă, în aceste clipe în care ne-am fi dorit cu toții să fim împreună adunați în jurul raclei Sfintei Cuvioase Parascheva.

Astfel, hotărâm ca, în această perioadă premergătoare sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei (9 – 13 octombrie), în bisericile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului să se oficieze zilnic Sfânta Liturghie și Slujba Acatistului Sfintei sub a cărei ocrotire a fost pusă eparhia noastră de mai bine de 600 de ani. De asemenea, credincioșii care din binecuvântate pricini nu pot participa la slujba acatistului la biserică, să includă în programul personal de rugăciune Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Numai așa vom fi cu toții în comuniune cu Sfânta Parascheva cea multfolositoare, prin care, an de an, în octombrie Cerul pogoară la noi.

Domnul să ne dăruiască pace și iertare de păcate, luminând inimile și cugetele tuturor!

 

Al vostru Arhipăstor și către Domnul rugător,

† Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

 

* Dată în reședința Noastră arhiepiscopală din Roman, astăzi, 9 octombrie 2020

You may also like...