Îndoită sărbătoare la Așezământul de la Itești
Pelerini din toată Eparhia Romanului și Bacăului, reprezentanți ai autorităților băcăuane și credincioși din zona Iteștiului au luat parte, în după-amiaza sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, la două momente deosebite pentru viața duhovnicească a acestei părți a Moldovei.
„Aici va fi un așezământ social-caritabil de îngrijire a bătrânilor, o prelungire a așezământului care funcționează la Hârja după toate normativele în vigoare. Ne-am gândit să ridicăm mai întâi o biserică închinată Sfinților Părinți Ioachim și Ana pentru a ocroti spiritual pe cei aflați la o vârstă înaintată care vor dori să își petreacă senectutea aici sau ai căror copii sunt pelecați departe în căutarea unui trai decent. În orice înstituție bisericească lăcașul de închinare este cel mai important obiectiv deoarece el devine inima de unde se pulsează energia necreată a lui Dumnezeu și totodată se pulsează acea sănătate spirituală de care avem nevoie în viața aceasta”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, în atmosfera de sărbătoare, coordonatorul sectorului administrativ-gospodăresc, protosinghelul Nicodim Bițic a fost hirotesit arhimandrit, eforturile sale de implicare în viața social-gospodărescă a Eparhiei fiind remarcate de chiriarhul locului. Dinamica vieții spirituale și a activităților social-filantropice din această eparhie a fost evidențiată și de Preasfințitul Episcop Macarie care și-a exprimat bucuria de a trăi un astfel de moment, alături de credincioșii și pelerinii băcăuani, mulți dintre ei părtași, după cum au mărturisit, pentru prima oară la astfel de evenimente. ”Mulțumesc Bunului Dumnezeu că pelerinajul meu prin eparhiile Patriarhiei Române, în această perioadă, se încheie aici, în Eparhia Romanului și Bacăului, la Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, fratele nostru de slujire întru Hristos, din Sfântul Sinod, imnologul Bisericii noastre Ortodoxe”, a menționat Preasfinția Sa.
De altfel, pentru sutele de participanți la această sărbătoare, a fost mai mult decât evidentă implicarea Centrului Eparhial de la Roman, mai ales că toate realizările de la Itești s-au făcut printr-o investiție exclusivă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin mari eforturi financiare și resurse umane proprii, ”fără a se schimba nimic din arhitectura și structura clădirilor, fără a se face modificări, totul a fost reparat, adus la zi și conformat după nevoile stringente ale unui așezământ de acest tip”, după cum s-a menționat în hrisovul citit cu acest prilej.