Înfrăţire între două Centre de Socializare pentru vârstnici în Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, proiectul „Hristos, lauda bătrâneţior mele” se desfăşoară în două parohii din cuprinsul protoieriei Bacău. De mai bine de doi ani, în parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău, fiinţează Centrul de socializare pentru vârstnici Osana, ce reprezintă pentru parohie, un loc binecuvântat de întâlnire, de discuţii pe diverse teme, dar tot prin intermediul Centrului credincioşii au beneficiat de consultaţii medicale gratuite, au avut invitaţi de seamă din rândul stareţilor dar şi a profesorilor, doctorilor, avocaţilor, astfel multe din problemele personale au fost discutate sau chiar rezolvate. Preotul coordonator Ionuţ Epure a săvărşit în fiecare zi de joi a întâlnirilor Sfânta Liturghie.

Beneficiarii Centrului Osana au vizitat si alte Centre de pe cuprinsul protoieriei, ajungând la Biserica Lazaret, Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”. Cele mai multe întâlniri, activităţi şi pelerinaje au fost alături de Centrul de socializare „Sfântul Dimitrie” al Parohiei Siretu, coodonat de preotul Răzvan Dimitrie Radu, numărându-se peste opt pelerinaje de la înfiinţare.

În ziua de trecere la Domnul a arhimadritului Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria, cele două centre de socializare au pornit pe urmele sfinţilor din ţinuturile nemţene. De la primele ore ale dimineţii, deşi prin ceaţa deasă abia se desluşea drumul, în ritmul rugăciunilor dimineţii, mila Domnului a coborât peste pelerini şi în scurt timp vremea frumoasă s-a instaurat.

Primul locaş de închinare a fost Mânăstirea Văratec, unde prin bunătatea stareţei Stravofora Iosefina, pelerinii s-au rugat la raclele Sfântului Iosif de la Văratec şi Sfântului Gheorghe Pelerinul. Cu inimile încălzite de rugăciune, dar şi răsfăţaţi cu mirosul plăcintelor cu mere de la brutăria mănăstirii, credincioşii s-au bucurat de liniştea acestei obști de maici.

Următoarea oprire a fost Mănăstirea Agapia, unde icoanele dar şi picturile marelui Grigorescu îşi fac veacul şi bucură ochiul privitorului. Tot aici, lângă mănăstire, pelerinii au putut vedea şi Casa Memorială a scriitorului Alexandru Vlahuţă. La Mănăstirea Secu, credincioşii s-au închinat sfintelor moaște ale Sfinților Antim Gaină și Vichentie Mălău. Tot aici, grupul de credincioși a poposit și pentru masa de prânz.

Ajungând la Mănăstirea Sihăstria, preoţii coordonatori, au săvârşit slujba parastarului la căpătâiul arhimadiritului Ioanichie Bălan, pomenind în rugăciunea lor și pe ceilalți cuvioși care se odihnesc în somnul veșniciei în „grădina cu sfinți” după cum este cunoscut cimitirul mănăstirii. La Mănăstirea Neamţ pelerinii s-au simţit ca acasă, de la aghiazmatarul ce veghează mănăstirea, la biserica mare şi paraclisul care cuprinde şi Icoana făcătoare de minuni cu trei mâini.

La întoarcere, Mănăstirea Horaiţa a fost descrisă de pelerine ca un glob în mijlocul brazilor. Învelite cu zăpadă, turlele bisericii în amurg arătau ca o comoară bine ascunsă în codri. Pentru credincioşi, aceste pelerinaje reprezintă zile deosebite, zile de rugăciune, zile de păşire pe calea mântuirii.

You may also like...