Instalare de preot paroh în Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Municipiul Bacău

Vineri, 7 ianuarie 2022, zi în care Biserica prăznuiește pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din zona de Nord a municipiului Bacău, Protopopiatul Bacău, a fost oficiată Sfânta Liturghie sub protia părintelui Eugen Ciprian Ciuche, protopop al Protoieriei Bacău. La finalul slujbei, a fost instalat primul preot paroh al acestei noi comunități de credință, în persoana părintelui Daniel-Ionel Marari.

Părintele protopop, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Liturghiei, a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, evidenţiind nevoia de a aplica în viața fiecărui creștin învățăturile mântuitoare ale sale.
După încheierea slujbei, Părintele Protopop a dat citire Deciziei Chiriarhului de numire a preotului paroh și l-a felicitat pentru noua misiune duhovnicească.
“Îl felicităm astăzi pe părintele Daniel Ionel pentru noua misiune, dar și pentru faptul că astăzi serbează și ziua de nume a prea cucerniciei sale. Pe acesta, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului l-a numit începând cu 1 ianuarie 2022 ca preot paroh, aici la dumneavoastră. În zona de Nord a orașului, încă o biserică s-a construit prin grija și strădania părintelui Gabriel și care este de acum pusă în lucrarea mântuirii sufletelor dumneavoastră. Suntem impresionați pentru faptul că încă din primele zile biserica este plină și se vede încă odată gândul Înaltpreasfințitului care spune că atunci când o biserică se deschide ea se umple de la sine. Biserica încă are puterea să ne cheme la mântuire și dovada că sunteți aici este și că răspundeți chemării lui Dumnezeu de a vă mântui și a vă sfinți.”

De asemenea, părintele paroh, alături de familia sa, a fost prezentat enoriaşilor într-o atmosferă încărcată de rugăciune si de emoţiile fireşti ale credincioşilor, bucuria lor fiind deplină și primirea una pe măsură.

“Este nevoie întotdeauna de un călăuzitor. Așa spune Sfântul Antonie cel mare: Vai de cel care pleacă singur în pustie, căci, dacă greșește, nu are cine să îl călăuzească și să îl întoarcă la calea cea dreaptă. Aici nu este o pustie și nu sunt doar betoane turnate, ci este și un părinte viu, lucrător, un părinte deosebit care are foarte multă experiență în activitatea cu tinerii și mai ales cu persoane ca dumneavoastră, pentru faptul că a slujit o perioadă ca preot paroh la Parohia Fundu Tutovei, unde a construit o biserică minunată și întregul complex parohial de acolo; apoi a fost ca și preot slujitor, timp de cinci ani la Parohia „Sfântul Andrei Criteanul” din Bacău, iar acum a primit ascultarea aceasta de a vă fi păstor duhovnicesc dumneavoastră celor care locuiți în aici. De aceea, astăzi vi-l prezentăm, îl punem înainte ca un prieten al nostru, ca un împreună slujitor, pentru faptul că am slujit alături atâtor activități sociale, cu tinerii și pentru copii în administrația Centrului Eparhial de la Roman, unde părintele este inspector eparhial la Sectorul Cultural. Avem toată nădejdea, începând de la Dumnezeu, care l-a numit aici și l-a binecuvântat să fie păstorul de suflete, cu delegația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și cu sprijinul nostru, avem toată încrederea că o să fiți, părinte Daniel, cum ați fost și până acum, cu timp și fără timp, alături de sufletele credincioșilor, că veți fi și de acum un model și glasul lui Dumnezeu pentru credincioși chemând la pocăință pe fiecare din cei care o să calce pragul acestei biserici și o să vină să înalțe o rugăciune aici, Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și tuturor sfinților. Aici veți vesti numele lui Dumnezeu și veți mântui și sufletul sfinției voastre, dar, bineînțeles, și sufletele celor încredințați spre păstorire.”

Tot atunci, părintele protopop a oferit simbolic părintelui Daniel Ionel, Sfânta Evanghelie, crucea de binecuvântare și cheile bisericii.
”Astăzi, părinte Daniel, în mod văzut vă punem înainte această Cruce și Evanghelia care stă pe Sfânta Masă și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască păstorire binecuvântată, cu rod bogat și mult folos duhovnicesc. Vă rog să primiți cu drag acest jug al lui Hristos care v-a fost încredințat, să păstoriți obștea de aici care este în creștere prin această bisericuță frumoasă și intimă și cu un păstor pe măsură. La mulți ani!”
Părintele paroh a adresat un cuvânt de bun venit credincioșilor intitulat: Misiune cu dragoste curată pentru a parohie nouă întru smerenia roditoare a Duhului Sfânt. Acesta a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru frumoasa slujire încredințată, părintelui protopop pentru cuvintele de încurajare, și tuturor credincioșilor prezenți, care, vizibil emoționați, și-au primit păstorul cu mare bucurie. 

You may also like...