Întâlnire de suflet între credincioșii Parohiei Ortodoxe Holt și persoane private de libertate

Joi, 27 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Ortodoxă Holt, Protopopiatul Bacău, a fost gazda care a primit cu bucurie vizita a 15 persoane aflate în detenție la Penitenciarul Bacău.

dsc04772
dsc04775
dsc04785
dsc04802
dsc04805
dsc04844
dsc04848

Activitatea se înscrie în cadrul Programului Social Eparhial ”În temniță am fost și ați venit la Mine”, una dintre inițiativele Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de a veni în întâmpinarea nevoilor sufletești ale celor întemnițați, cu scopul de a ajuta la inserția socială a acestor persoane, prin intermediul comunităților parohiale.
Cele 15 deținute au participat începând cu ora 10.00 la slujba Sfintei Liturghii, alături de credincioșii Parohiei Holt, având ca slujitori pe Părintele Paroh Adam Iulian, Pr. Dăscălescu Valentin și Pr. Mașala Daniel de la Penitenciarul Bacău, după care a urmat servirea unei agape la casa păraznicală.
În cadrul întâlnirii s-a vizionat un film ortodox și s-au purtat discuții pe tema vederii propriilor păcate, prin intermediul suferințelor din viață, a lucrării Tainei Spovedaniei asupra sufletului, a rugăciunilor și pocăinței personale, subliniindu-se totodată acceptarea aproapelui și nejudecarea păcatelor sale.
Părintele Adam Iulian a remarcat faptul că sufletul are tendința de a vedea mai ușor păcatele celor din jur, uitând adesea de cele personale, fapt pentru care posturile din timpul unui an bisericesc au rolul de a atrage mereu atenția asupra faptelor personale. Au fost menționate o serie de pilde din Pateric, care au avut menirea de a sublinia pocăința personală față de păcatele săvârșite, care să conducă spre nejudecarea aproapelui și iertarea păcatelor acestuia.
Părintele Mașala Daniel a adresat credincioșilor parohiei Holt, prezenți la agapa menționată, un îndemn de a sprijini pe cei aflați în detenție, de a se ruga pentru iertarea lor și de a nu-i exclude sau marginaliza pe cei care au săvârșit fapte antisociale. Sfinția sa a făcut o paralelă între pocăința zilnică prin care trece un deținut, dată de mustrările personale de conștiință, greutatea detenției, absența celor dragi etc, și pocăința ocazională a unui credincios aflat în libertate, prilejuită de participarea la sfintele slujbe, spovedanii, rugăciuni sau necazuri.
La finalul întâlnirii, un inimos ansamblu popular, format din copii ai comunității parohiale din Holt, a interpretat o serie de pricesne și cântece populare, care au avut darul de a întregi atmosfera duhovnicească, cât și prietenia de suflet creată prin intermediul acestei întâlniri.
Pr. Eugen Ciprian Ciuche

You may also like...