Întâlnirea Inteligenței și Credinței la Școala de Vară din Parohia Sfântul Vasile – Bacău

În perioada estivală 23-27 august 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub egida: Inteligența credinței, 25 de copii din Parohia „Sf. Ier. Vasile cel Mare” din Bacău, cartierul Bacovia FIALD, s-au adunat cu multă bucurie la Școala de Vară: Bisericuța Copiilor, eveniment ajuns la ediția a II-a. Însoțiți de entuziasm și curiozitate, cei mici au explorat lumea cunoașterii, a prieteniei și a valorilor spirituale, într-un program plin de activități captivante. De la jocuri pline de învățături la momente de învățare, de la reflecție și rugăciune, fiecare zi a fost o nouă oportunitate de dezvoltare și bucurie în pridvorul bisericii.

Ziua I

„Bună dimineața tuturor! Cu bucurie și entuziasm, ne întâmpinăm astăzi copiii minunați în cadrul Școlii de Vară a anului 2023. Această perioadă este plină de oportunități de învățare, descoperire și prietenie. Să fim deschiși spre cunoaștere, să creăm amintiri frumoase și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună. Fie ca această perioadă petrecută în pridvorul bisericii să fie una plină de bucurii și împliniri pentru fiecare dintre voi”, a declarat în cuvântul de bun venit preotul paroh.

Tânărul student Bogdan Hazaparu, coordonatorul secundar al acestui eveniment a deschis activitățile prin jocuri de cunoaștere precum: Cine sunt eu?, Cuvinte înșirate, Obiectul misterios, Alfabetul cu obiecte și Puzzle cu întrebări. Aceste jocuri nu numai că i-au ținut pe copii angajați și distrați, dar i-au ajutat și să-și dezvolte abilitățile de comunicare, gândire critică și creativitate.

După acestea, a urmat o vizită scurtă la piscină unde copiii au avut ocazia minunată de a explora lumea apei și de a se bucura de o experiență extraordinară la piscina semiolimpică din cartier. Sub îndrumarea atentă a instructorilor, cei mici au învățat să-și dezvolte încrederea în apă și să se simtă confortabil într-un mediu nou. Zâmbetele lor strălucitoare și râsetele de bucurie au umplut încăperea. Imediat după această vizită, au fost organizate două proiecții de film religios în atmosfera primitoare a Sălii de Conferințe a Hotelului Fiald. Scopul lor a fost acela de a transmite valori spirituale, învățături morale și povești inspiraționale adaptate pentru audiența tânără. Prin imagini captivante și mesaje edificatoare, a fost adusă lumină și reflecție în inimile și mințile celor prezenți, într-un cadru plăcut și accesibil contribuind astfel la dezvoltarea lor spirituală și morală.

Ziua s-a încheiat într-un mod profund și edificator, cu susținerea unei cateheze deosebite despre iubirea aproapelui, susținută de preotul paroh. „Prin cuvinte pline de înțelepciune și empatie, părintele Daniel ne-a îndrumat spre înțelegerea mai profundă a valorii iubirii neegoiste și a importanței de a ne întinde mâna unul altuia în momentele de nevoie. Mesajul său a atins inimile noastre și ne-a lăsat cu gânduri profunde cu privire la modul în care putem fi mai buni și mai atenți față de cei din jurul nostru”, a declarat tânărul Robert Roșu.

Ziua a II-a

Vizita polițiștilor din cadrul departamentului Analiza și prevenirea criminalității din cadrul IPJ Bacău.

În dimineața zilei de 24 august s-au desfășurat activități în cadrul campaniei de conștientizare în rândul beneficiarilor minori cu privire la consecințele actelor de alertare abuzivă a autorităților, intitulată „Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!”. Au fost aduse în dezbatere cu cei mici conceptul de „urgență”, situații care necesită alertarea autorităților, precum și consecințele apelării fără motiv a SNUAU 112. Cei mici au dat exemple de circumstanțe în care pot apela 112 și au primit de la polițiști fișe de lucru și recomandări.

Continuând cu angajamentul în educație, vizita Serviciului Rutier de la IPJ Bacău a fost o adevărată plăcere. Cei responsabili au împărtășit cu copiii și tinerii cunoștințe esențiale privind siguranța rutieră prin intermediul filmulețelor distractive și educaționale. Prin interacțiuni interactive, a fost promovată conștientizarea regulilor de circulație fiind subliniată importanța respectării acestora.

Nici cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău nu au fost mai prejos, aceștia contribuind la cunoașterea importantă despre siguranța celor mici. Atelierele interactive au abordat teme adaptate vârstei, ajutând copiii să-și identifice și să-și gestioneze emoțiile, precum și adolescenții să abordeze situații cu risc pentru siguranță și sănătate. Activitățile, prezentate au fost desfășurate sub forma unor ateliere interactive în cadrul cărora au fost abordate teme adaptate specificului vârstei, adresându-se deopotrivă copiilor mici (6 – 9 ani), dar și preadolescenților și adolescenților (10 – 18 ani). „ABC-ul emoțiilor” a fost un atelier destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, în cadrul căruia copiii au fost învățați să își identifice și să își gestioneze emoțiile, dar și cum să se comporte în situații cu intensitate emoțională ridicată. „Traseul cu tentații” a fost un alt atelier destinat preadolescenților și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani, care a presupus parcurgerea unui traseu în cadrul căruia au fost identificate, analizate și discutate situații cu risc ridicat pentru siguranța și sănătatea adolescentului.

Jandarmeria prin reprezentanții săi a fost alături de copii prin activități educative pentru o vacanță în siguranță. Copiii au fost informați prin activități interactive despre teme de actualitate, adaptate vârstei lor, precum siguranța în mediul online, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, precum și prevenirea fenomenului de bullying în rândul elevilor. „Copiii s-au bucurat de venirea jandarmilor și s-au întrecut în răspunsuri la întrebările colegilor noștri despre cum să fie în siguranță pe stradă. Au fost încurajați să aibă o relație deschisă cu părinții și să apeleze la sfaturile lor și ale cadrelor didactice, oricând au nevoie. Întâlnirea a fost una deosebit de emoționantă!”, a transmis plt. adj. Alexandra Dănculea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău. La finalul zilei, cei mici alături de însoțitori s-au deplasat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al Județului Bacău, unde au testat mașina cu simulatoare și au învățat cum se acordă primul ajutor.

Ziua a III-a

Vizita autospecialei de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al Județului Bacău a fost o altă surpriză pregătită pentru cei mai tineri enoriași ai micuței parohii băcăuane. Scopul principal al acestei inițiative a fost acela de a oferi copiilor și tinerilor din comunitate oportunități educaționale și de prevenție, dezvoltând astfel abilități și cunoștințe esențiale pentru gestionarea situațiilor de urgență.

A urmat susținerea unui miniconcert de cântece patriotice, de către tânărul Denis Voicu, elev al Colegiului Național de artă „George Apostu” din Bacău. Copiii plini de talent au participat apoi la repetiții învățând o parte din cântările Sfintei Liturghii.

Ziua a continuat cu prezentare educativă cu titlul generic: Dinți sănătoși pentru cei mici, ce a fost susținută de doamna Robu E. Karina, medic stomatolog. Astfel, au fost urmărite să fie îndeplinite următoarele obiective pentru participanți: să denumească reguli de întreținere a vieții si sănătății (igiena dentară, a somnului, a vestimentației, a corpului); să identifice și să cunoască rolul obiectelor ce se folosesc pentru igiena dentară; să cunoască alimentele care mențin sănătatea dinților, diferențiindu-le de cele dăunătoare; să execute după model gestul corect de spălare pe dinți și să manifeste atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți.

La finalul zilei copiii au fost pictați pe față de doamna Mihaela Irimia, membră a Asociației „Europa Unită” din Bacău.

Ziua a IV-a

Ziua a patra a început cu repetiții pentru pricesne la biserica parohială, într-un efort de a pregăti momentele spirituale cu atenție și dedicare.

Apoi, în sala de conferințe a Hotelului Fiald, copiii s-au bucurat de o serie de jocuri captivante, care au adus veselie și distracție în atmosfera încărcată de învățare. A fost alocat timp și pentru o dezbatere asupra unei teme juridice importante: „Dreptul”. S-a încercat astfel să fie expusă această temă într-un mod simplu și accesibil pentru copii.

De asemenea, a fost urmărit filmul educativ „Codul bunelor maniere pentru copii”, iar după vizionare a fost organizată o sesiune de întrebări pentru a stimula gândirea și aprofundarea subiectului.

Finalul zilei a adus o vizită în Sala de Fitness Redgym Gold din cartier, unde copiii au avut oportunitatea de a primi sfaturi de la antrenori cu privire la importanța mișcării și a exercițiilor fizice conform vârstei lor.

Ziua a V-a

Ziua a cincea a fost dedicată participării entuziaste a copiilor la Sfânta Liturghie care au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

Ei au răspuns cu multă bucurie la rugăciune și au cântat cu emoție pricesnele „Preasfântă Maică și Fecioară!” și „Să faci o Iisuse!”.

În semn de recunoștință pentru eforturile lor și pentru participarea la eveniment, toți copiii au primit diplome de participare, iar momentul s-a încheiat cu eliberarea spre cer a baloanelor umplute cu heliu, reprezentând un gest simbolic de înălțare a bucuriei și recunoștinței către ceruri.

„Doresc să transmit un călduros cuvânt de mulțumire tuturor sponsorilor: Travel Plaza Bacău, Hotel Fiald Bacău, Universitatea „George Bacovia” din Bacău, dr. stomatolog Andrei Robu, Dr. stomatolog Karina Robu, Dr. Mihaela Popovici ORL, Dr. Ionuț Axinte – manager al Medical Prof Clinic, Iulia Ardeleanu – Concept of Beauty, Asociația Europa Unită – Bacău Mihaela Irimia, Sala de Fitness Redgym Gold, precum și tuturor instituțiilor statului implicate în această frumoasă serie de evenimente.

Contribuția tuturor a fost esențială pentru realizarea acestui program educativ și distractiv, care a adus zâmbete și cunoaștere în inimile copiilor și tinerilor noștri.

Este minunat să vedem cum comunitatea noastră micuță crește încet și se unește pentru a crea astfel de oportunități prețioase pentru copiii noștri. Fiecare sponsor, fiecare instituție și fiecare om implicat merită recunoștința noastră pentru generozitatea și devotamentul lor.

Sperăm că aceste evenimente vor rămâne în sufletele copiilor participanți ca amintiri deosebite și că vor continua să îi inspire în viitor. Mulțumim din inimă tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor zile speciale!” a declarat la încheierea evenimentului preotul paroh Daniel-Ionel Marari.

You may also like...