Întâlnirea trimestială a Comisiei ONG din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În data de 11 martie 2020 a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, întâlnirea trimestrială a Comisiei ONG ce funcționează în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acest eveniment a avut loc la Asociația Creștină de Caritate și Ajutor „Ovidenia” din Bacău, debutând cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, de către preoții participanți, alături de ceilalți membri din ONG-urile eparhiei.

5122302c-9801-4991-9cbf-d2e164a9c192
1bca86d2-c59f-4b15-be65-2b90c0f5a567
876f0f6c-5e70-411d-bd42-10a023bb3d36
img_2060
img_2064

Pe ordinea de zi s-a aflat mai întâi prezentarea noilor membri, a ONG-urile nou-înființate în Eparhie ce au aderat la această comisie și activitatea fiecăruia. S-a discutat de asemenea despre demersul a două așezăminte monahale, respectiv Mănăstirea Răchitoasa și Mănăstirea Giurgeni, ce doresc să înființeze ONG-uri și respectiv servicii sociale acreditate adaptate nevoilor fiecărei regiuni în care activează.

La eveniment a participat din partea Administrației Eparhiale părintele Eugen Ciuche, consilier eparhial, care a abordat programul „Lunii pentru viață”, atât ceea ce a avut loc până acum, dar mai ales evenimentele viitoare și reprogramarea lor în funcție de evenimentele socio-medicale de astăzi, școlile și taberele sociale de vară, părintele Radu Grigoraș, consilier juridic, ce a adus în discuție noile recomandări privind situația patrimonială a fiecărui ONG eparhial, statutul și membrii organizației, aspectele juridice în vigoare pentru legalitatea și reprezentativitatea ONG-urilor din comisie, și părintele Ilarion Mâță, inspector eparhial și coordonator al Departamentului ONG eparhial, care a prezentat criteriile de acreditare a furnizorului de servicii sociale și licențiere a serviciilor sociale, inventarul bunurilor mobile și imobile, cât și situația fondurilor nerambursabile. 

Un aspect important al întâlnirii a fost și prezentarea noutăților legate de Fundația „Episcop Melchisedec”, care este în curs de a dobândi statut de utilitate publică. S-au încheiat astfel și parteneriate între Fundație și celelalte ONG-uri prezente, stabilindu-se linii de colaborare în diverse proiecte atât cu Fundația „Episcop Melchisedec”, dar și între celelalte organizații din acest departament.

În încheiere, două studente ale secției de asistență socială din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au prezentat oferta educațională pentru tinerii ce vor să se înscrie la acest departament, dar mai ales avantajele colaborării ONG-urilor cu absolvenții acestei secții fie prin voluntariat, fie prin angajare.

După concluzii, Comisia ONG a hotărât ca următoarea întâlnire să aibă loc în data 12  mai a anului curent, unde gazdă va fi Asociația „Treime de Arhierei” din Bacău. (Pr. Silviu Butucaru)

You may also like...