Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Ioachim!

În Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman va fi serbat astăzi cel de-al 77 ierarh al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, primul arhiepiscop ales al ”tinerei” arhiepiscopii, rang la care a fost ridicată Eparhia Romanului, după șase veacuri de continuitate.

ps_si_flori_generica
ps_ioachim_scriind
img_2894_0
dsc00703_ps_ioachim_impartaseste_daria
3_ps_ioachim_hirja

Născut la 29 martie 1954, în comuna Stăniţa (judeţul Neamţ), tuns în monahism în 1980, hirotonit episcop în anul 2000 şi intronizat ca arhiepiscop în data de 4 ianuarie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim împlinește astăzi 61 de ani. Din anul 2000 până astăzi, ierarhul nostru a oficiat peste 1600 de Dumnezeiești Liturghii în lăcașurile de cult din acest ținut al Moldovei, pentru că vârsta ierarhului nostru însumează nu nisip uscat scurs prin clepsidra lumii, ci trăiri și împliniri bine chivernisite în jumătate de veac de monahism și două decenii și jumătate de arhierie. De altfel, aceste puncte definesc un itinerariu spiritual impresionant macerat în oaza duhovnicească a mănăstirii Sihăstria sub adumbrirea marilor părinți ai României veacului al XX-lea, întrucât, prin experiența monastică IPS Părinte Ioachim a reușit să marcheze timpul în ”pustia” Parisului, iar prin arhieria primită la începutul acestui mileniu a schimbat fața ținutului Moldovei de Jos. Și câte n-ar fi de spus…

ps_ioachim_evanghelie

IPS IOACHIM al Romanului şi Bacăului

Anul accesta, în Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va sluji în același altar, va predica din fața aceleiași catapetesme și îi va binecuvânta pe credincioși dintre aceleași sfinte uși, de unde, altădată își înălțau ochii spre cer Macarie, Dosoftei, Melchisedec și alții înscriși în cartea vieții ca sfinţiţi ierarhi iubitori de Dumnezeu. Căci în șirul ierarhilor călăuzitori de suflete, ”care au străpuns pustia acestei lumi prin forța Celui străpuns”, după cum scrie Înaltpreasfinția Sa într-o mărturisire poetică, Dumnezeu a rânduit pe scaunul vlădicesc de la Roman să ajungă chiriarh Părintele nostru Ioachim, cel de al 77-lea ierarh al acestei de Dumnezeu păzite eparhii.

Cu gândul de a mulţumi pentru toate acestea Bunului Dumnezeu, preoţi consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial de la Roman, părinţi protopopi şi credincioşi se vor afla astăzi alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim la Roman, unde, de la 17, în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă” Parascheva se va oficia o slujbă de Te Deum pentru binefacerile revărsate asupra Bisercii, asupra credincioşilor Eparhiei Romanului şi Bacăului, cât şi asupra chiriarhului ei.

ps_ioachim_bacauanul_0

You may also like...