IPS Ahiepiscop Ioachim așteptat cu bucurie la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău

Miercuri, 7 ianuarie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie din ziua hramului la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău.

biserica_sf_ioan_bacau

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim se va afla în mijlocul credincioșilor din Bacău, pentru prima dată de la întronizarea ca arhiepiscop, cu ocazia sărbătoririi unuia dintre cei mai iubiți sfinți. Încă dintru începuturi Biserica a rânduit ca în ziua următoare Botezului Domnului să fie cinstit „cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creştetul Stăpânului”. Sf. Ioan, Botezătorul Domnului, „nănașul lui Dumnezeu”, cum frumos îl numește poporul în colindele tradiționale, se cinstește de toți, cu cântări și slujbe în sobor, dar mai ales în bisericile care îl au ca ocrotitor.

În biserica băcăuană zidită în numele Botezătorului, mâine, în ziua hramului, după oficierea Sfintei Liturghii se va face sfințirea ofrandelor aduse de credincioși pentru vii și pentru adormiți. Bucuria va fi împărtășită tuturora și prin distribuirea a 300 de pachete cu alimente atât participanților la slujbă, cât și celor aflați în situații dificile. Pachetele, ca în fiecare an, au fost oferite de credincioșii parohiei, la inițiativa Consiliului parohial.

Una dintre cele mai vechi biserici ale Bacăului, Biserica „Sf. Ioan” este singura cu acest hram din oraș. Monografiile şi scrierile mai vechi merg pe ipoteza că a fost zidită între anii 1803-1813 de ctitorii Ioan Mocanu şi preotul iconom Ioan Moisă. În cărţile vechi se aminteşte faptul că în cimitirul bisericii se găsea mormântul lui Ionică Tăutul, nimeni altul decât autorul proiectului de constituţie din 1822 şi cel dintâi pamfletar român.

Un fapt remarcabil din istoria acestei biserici este acela că aici este primul loc din Bacău în care copiii au învățat să scrie românește. Dacă până la 1800 elevii citeau cuvinte scrise cu caractere chirilice, a rămas consemnat în arhive că preoţii de la Biserica „Sfântul Ioan” s-au decis, doi ani mai târziu, să îi înveţe pe elevi cum se pot transcrie cuvinte din chirilică în alfabet românesc. Activitățile culturale continuă și astăzi prin organizarea cu succes a programului de cateheză pentru adulți „Calea mântuirii”, dar și a serilor cultural-duhovnicești desfășurate lunar, la inițiativa credincioșilor, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, sub directa îndrumare a pr. paroh Marius Popescu.

You may also like...