IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bacău
Enoriaşii Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bacău au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. În contextul serbării hramului bisericii, Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie. La slujbă a avut loc și o hirotonie întru preot. De asemenea, la final au fost premiați elevii medaliaţi la olimpiadele și competițiile naţionale pe discipline în anul școlar 2018 – 2019.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele protopop Costică Busuioc și împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 19 mai 2019, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bacău.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a săvârşit o hirotonie întru preot. Astfel, diaconul George Pagu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sf. Antipa de la Calapodești” din Protopopiatul Sascut.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la duminica de astăzi și minunea săvârșită la scăldătoarea din Vitezda.
În această pericopă evanghelică de la Sfântul Ioan capitolul 5, versetele de la 1 la 15, unde se vorbește despre vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda putem regăsi un sens care ne amintește de sărbătoarea pascală și pnevmatică din Taina Botezului. Evenimentul relatat, la care se face referire în această duminică, se petrece la scăldătoarea Vitezda, care amintește de apele baptismale și prefigurează, cu trăsăturile sale distinctive, cristelnița botezului fiecăruia dintre noi… De aceea Iisus însuși ia aceste cuvinte „nu am om” (Ioan 5,7) cu sensul lor propriu. El, care este Omul cel mai pur, în care umanitatea se manifestă în mod deplin, printr-un simplu cuvânt cu putere multă îi dă slăbănogului indecarea. Și astfel omul se ridică, își recapătă viața, regăsește bucuria, recăpătându-și integritatea fizică. Hristos este Omul care ne aruncă în scăldătoarea baptismală a vindecării noastre de boala cea mai grea dintre toate, păcatul strămoșesc al protopărinților, și care generează la rândul ei neascultarea, nerecunoștința, înstrăinarea și în final moartea spirituală.
La final, părintele paroh Adrian Ciobanu, a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă arătată acestei parohii. Tot acum, au fost premiați de către Ierarh, la recomandarea preotului Adrian Alexandrescu, Inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău și elevii medaliaţi la olimpiadele și competițiile naţionale pe discipline în anul școlar 2018 – 2019.
***
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” este singura ctitorie boierească din Bacău, fiind zidită între anii premergători Revoluţiei paşoptiste, respectiv între anii 1842 -1845. Fondatorii acestei biserici sunt boierii Enachi Krupenski şi Anton Birzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura Mănăstirii Curtea de Argeş, locaşul de închinăciune a devenit cel mai frumos din Bacău. În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o şcoala, înfiinţată în 1846, în care se pregăteau candidaţii pentru primirea în Seminarul Socola.
(Pr. Daniel-Ionel Marari)