IPS Ioachim a oficiat slujba stâlpilor pentru părintele Vasile Bădăluță

La catafalcul pe care a fost depus, în biserica parohiei „Învierea Domnului”, trupul neînsuflețit al părintelui Vasile Bădăluță, a venit sâmbătă seara, 27 martie 2021, pentru a se ruga și pentru a oficia slujba stâlpilor Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit Sfânta Evanghelie, text care aduce în conștiința credincioșilor speranța Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, după care a rostit rugăciunile de dezlegare, specifice acestui moment.

Apoi, Ierarhul a adresat un cuvânt de mângâiere și întărire sufletească.

Astăzi este o zi grea pentru oricine a cunoscut pe acest preot distins și a cunoscut această familie astăzi greu încercată prin trecerea la cele veșnice a părintelui Vasile. În ceea ce mă privește ca Ierarh al acestui ținut am o mare durere, pentru faptul că încă unul din copiii noștri spirituali a fost chemat de Dumnezeu înainte de vreme. Fel și fel de întrebări ne vin și ne abundă în mintea noastră. Avem dreptul să strigăm, să lăcrimăm, să ne lamentăm, pentru faptul că și Hristos fiind pe Sfânta Cruce, atunci când în grea suferință fiind a zis: Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce m-ai părăsit? Pentru faptul că noi nu știm judecățile lui Dumnezeu, pentru că noi nu știm nimic din ceea ce este viitor și ni s-a dat să cunoaștem doar trecutul și să trăim clipa adică prezentul. Clipa pe care o trăim acum este foarte sumbră, foarte neliniștitoare, plină de angoasă și teamă și nu dorim această clipă, dar Dumnezeu a rânduit-o pentru noi astăzi pentru a înțelege încă odată că drumul spre Eshaton este altul de cel pe care l-am ales noi, pentru faptul că noi nu știm să discernem esențialul de neesențial în această aventură terestră la care ne-am angajat.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat câteva trăsături care definesc viața părintelui Vasile Bădăluță.

Preotului i s-a dat această putere de a lega și dezlega, de a sfinți, de a conduce, de a învăța, de a aduce răspuns la întrebările pe care le adresează credinciosul, totuși având credință și nădejde vom depăși acest punct, această clipă plină de durere. Un preot care a predicat toată viața lui Învierea, ei bine, pentru el a azi a fost rânduită Învierea înainte de termen. Paștele nu este altceva decât o trecere într-o altă etapă a vieții. Pentru părintele Vasile astăzi este zi de Paște, de trecere într-o altă etapă a vieții, într-o altă misiune de cea pe care a avut-o până acum în această lume. El a fost ales să fie făclierul, purtătorul de lumină și sarea pământului. A fi lumină și sare nu este dat oricui!

Chiriarhul a rostit de asemenea și un imn ce poartă titlul „Mi-e dor de Cer!”, creație lirică a Înaltpreasfinției Sale.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 28 martie a.c., la ora 12.30 în cimitirul parohiei „Învierea Domnului” din Bacău. (pr. Daniel Marari)

You may also like...