IPS Ioachim a sfințit un nou centru cultural-educațional la parohia Șerbănești-Bacău

Sute de credincioși băcăuani au participat duminică dimineața, 11 noiembrie 2018, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Șerbănești – Bacău, ce a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Într-o atmosferă de sărbătoare, în spațiul sacru al tânărului locaș de rugăciune sfințit acum câțiva ani, credincioșii, cu mic și cu mare, au răspuns la glasul preotului paroh Adrian Ghinea și al celor doi părinți împreună slujitori pentru a se ruga și a primi binecuvântarea arhierească. Cu această ocazie a fost sfințit și noul centrul cultural educațional ce va deservi activitățile educaționale și catehetice ale parohiei. Acesta va avea ca și ocrotitor pe Ierarhul Teodosie Atanasiu, fost episcop de Roman.

dsc_0250
dsc_0162
dsc_0194
dsc_0208
dsc_0238
dsc_0264
dsc_0280

În dimineața zilei din duminica a XXV-a după Rusalii, comunitatea ortodoxă din cartierul băcăuan Șerbănești a avut parte de o nouă bucurie duhovnicească când în mijlocul comunității de credință a venit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru a sluji Sfânta Liturghie și a sfinți noul Centru Cultural-Educațional ridicat în curtea bisericii parohiale. Alături de Ierarh, la slujbă au fost prezenți părintele protopop Costică Busuioc și un impresioant sobor de preoți băcăuani.

La pericopa evanghelică, PC părinte Ciprian Ignat, secretar eparhial, a dat glas cuvântului pregătit de părintele Arhiepiscop Ioachim pnetru această zi. Ierarhul a vorbit credincioșilor, prin cuvântul Său, despre iubirea și întrajutorarea aproapelui ca și condiții obligatorii pentru mântuirea tuturor oamenilor.

 Samarineanul milostiv este însuși Iisus Hristos, cel care toarnă vin și ulei pe rănile umanității, făcându-se pe Sine aproapele fiecărui om în parte. Trebuie să ne întrebăm pentru câți dintre oameni această învățătură se traduce în acte concrete, în acțiuni pe care le împlinesc pe parcursul vieții lor. Căci e cale lungă de la vorbă la faptă, de la enunțarea unor principii la punerea lor în practică. Să medităm la alegerile noastre: alegem să trecem pe lângă aproapele nostru fără să îl observăm, or îl vedem, dar îl ignorăm, sau alegem să îl ajutăm, să îi vorbim, chiar dacă acesta presupune să ne compromitem? Alegem să facem din problemele lui problemele noastre, căci asta înseamnă a fi un bun samarinean? Această parabolă nu face decât să redea în mod simbolic însăși istoria Mântuitorului. Iisus Hristos nu a ignorat umanitatea. Tendința nestăpânită de a generaliza, de a clasifica, de a așeza în statistici, ne împiedică să vedem, în Omul de lângă noi, pe aproapele, pe care-l privim distrași, detașați, la durerea căruia suspinăm instinctiv și de multe ori simțim doar o vagă milă.

După Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a sfințit Centrul Cultural Educațional ,,Ier. Teodosie Atanasiu”. Centrul a fost ridicat pe parcursul anului 2018 și vine ca să răspundă unor cerințe educaționale, culturale și spirituale pentru copii.

Episcopul Teodosie Atanasiu (n. 1851, în Sascut, jud. Bacău – m. 7 februarie 1927, la Mănăstirea Neamţ) a fost un cleric al Bisericii Ortodoxe Române, mare cărturar și episcop de Roman, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, cunoscut mai ales pentru traducerea în limba română a comentariilor Sfântului Ioan Gură de Aur la epistolele Sfântului Apostol Pavel.

Obiceiul devenit tradiție în această parohie, instituit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim acum câțiva ani, de a se înălța rugăciunii pentru cei adormiți întru Domnul, fără familie, fără copii, ori fără nume și care se află înmormântați în cimitirul parohial (76 de persoane), a fost continuat prin oficierea slujbei Parastasului „pentru cei fără nume”, dar și pentru tinerii trecuți la cele veșnice în urma incendiului petrecut pe 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din București.

La finalul slujbei preotul Adrian Ghinea, parohul bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul Șerbănești – Bacău, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în numele său, a preoților slujitori  și a tuturor credincioșilor, pentru rugăciune și binecuvântare.

La parohia băcăuană mai există trei Centre care deservesc activitățile social-filantropice și cultural-catehetice:

  • Centrul „Sfânta Treime” – casa praznicală și capelă, care deservesc partea socială.
  • Centrul educațional-catehetic ”Didascalos” -aici funcționează un atelier de pictură și un cabinet de informatică.
  • Biblioteca „Antim Ivireanul”  – care găzduiește serile culturale. (pr. Daniel Marari)

You may also like...