IPS Ioachim prezent de ziua Sfântului Dimitrie la ,,Mitrovița” Bacăului și la parohia Prăjești

Biserica închinată Sfântului Dimitrie din Cartierul ,,Narcisa” din municipiul Bacău, cunoscută și ca ,,Mitrovița” Bacăului, și-a serbat astăzi hramul. La eveniment a fost prezent IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim alături de un sobor de preoți și diaconi, care a oficiat Sfânta Liturghie în prezența a câteva sute de enoriași și credincioși din oraș. După slujbă, Ierarhul s-a deplasat în satul Bogdănești din Parohia Prăjești, Protopopiatul Bacău unde a pus piatra de temelie pentru construcția unei biserici cu hramul închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie la biserica cu același nume din cartierul băcăuan Narcisa de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, căruia i s-au alăturat în rugăciune preoți și diaconi, precum și mulțime de popor dreptcredincios.

În cadrul slujbei au fost pomeniţi ctitorii sfântului lăcaş, fiind citite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie şi pentru cei care poartă numele Sfântului Dimitrie.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, a vorbit credincioșilor prezenți despre scopul vieții creștine, despre adevărata libertate și despre iubirea sfântă pentru aproapele.

Scopul și finalitatea vieții noastre este Împărăția lui Dumnezeu. Dar până acolo este cale lungă. La Dumnezeu lucrurile se înțeleg altfel, mintea noastră limitată pătrunde puțin în sferele Cerești, adică dincolo de ceea ce este metafizic.

Persoana umană este liberă să își creioneze existențialitatea și să meargă pe cărarea care duce spre asemănarea cu Dumnezeu. Doar prin El avem șansa să devenim tari, puternici și mărturisitori, să devenim acei oameni care merg pe Calea Mântuirii. Să ne grefăm, să ne altoim pe Cel care este Viața adevărată, adică pe Hristos-Dumnezeu. Biruim lumea păcătoasă doar iubind cu adevărat. Așa erau și martirii, la fel și Sfântul Dimitrie a murit iubind pe călăii săi. Rugați-vă unii pentru alții, purtați sarcinile unii altora și doar așa vă veți regăsi în Hristos!

La final, preotul paroh Ioan Pleşcău a mulţumit Înaltpreasfinției Sale pentru dragostea de a sluji la hramul bisericii din Bacău.

Ziua de serbare a Sfântului Dimitrie a continuat la filia Bogdănești a Parohiei Prăjești, din comuna Traian, Protopopiatul Bacău, unde Chiriarhul, în prezența oficialităților locale, a părintelui protopop Costică Busuioc și a bunilor credincioși de aici a pus piatra de temelie pentru construcția unui nou locaș de închinare ce va avea ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. Misiunea de edificare a construcției a fost încredințată părintelui paroh Ștefan Ionel.

IPS Ioachim, a adresat preotului paroh și râvnitorilor credincioși un cuvânt de felicitare și încurajare:

Vouă, ca urmași ai înaintașilor voștri, vi s-a rânduit să puneți o piatră de temelie a unui edificiu care ne cristalizează identitatea noastră spirituală. Important este să avem nume, în numele Lui Dumnezeu. Noi ca persoane conștiente, facem parte dintr-o zidire sfântă care este Biserica. Voi sunteți cărămizile vii din care se constituie biserica spirituală. Conștiința ne îndeamnă să facem comuniune sfântă și Hristos are nevoie de noi, cei care constituim o Casă!

Vechea biserică, zidită la 1847, din paiantă (lemn și lut), nu mai oferea siguranță pentru oficierea sfintelor slujbe, astfel încât va intra într-un program de conservare.

(pr. Daniel Marari)

You may also like...