IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim este alături de tânăra generație
Anual, în data de 12 august este sărbătorită „Ziua Internaţională a Tineretului”. Data de celebrare a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 17 decembrie 1999. În acest sens, anul 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.
În Eparhia Romanului și Bacăului, Părintele Arhiepiscop Ioachim se află permanent în grijă duhovnicească alături de tânăra generație prin proiecte eparhiale concrete, dezvoltate de-a lungul anilor de arhipăstorire.
Biserica noastră manifestă o grijă deosebită pentru tineret. Preocuparea continuă faţă de copii şi tineri are în vedere atât sprijinul duhovnicesc, cât şi ajutorul material.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române se preocupă intens de formarea tinerilor prin diferite activităţi educațional-religioase care devin „o șansă pentru ei de a redescoperi Biserica de azi ca fiind un loc al comuniunii și al prieteniei dezinteresate, al reconcilierii și al redescoperirii sensului profund creștin al vieții”.
Cu implicarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, activitatea catehetică și de tineret ce a fost desfășurată în anii trecuți în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin Biroul de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului cultural, a fost una rodnică.
Astfel, prin diverse proiecte catehetice eparhiale, programe culturale și activități tip Școala de vară sau Tabăra de Vară în parohiile din protopopiatele Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut, au fost implicate în anii 2018 și 2019, 410 parohii și 450 de preoți, în colaborare cu școlile din zona fiecărei unități de cult, au dezvoltat împreună cu 503 profesori de diverse specializări tot felul de activități cultural-catehetice de care au beneficiat în total vreme de un an 15.087 copii și tineri.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși a devenit deja un eveniment de tradiție prin întâlnirile de la Baia Mare 2014, Cluj 2015, București 2016 , Iași 2017, Sibiu 2018 și Craiova 2019. La acestea Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată prin Biroul de catehizare și tineret eparhial de 330 de tineri meritouși și talentați.
Proiectele patriarhale „Alege şcoala!” şi „Hristos Împărtăşit copiilor” au avut un rol important în reducerea abandonului şcolar. Astfel, mii de copii din România au primit o şansă la educaţie şi la un viitor mai bun prin implicarea Patriarhiei Române.
În Eparhia romașcană se derulează anual următoarele programe și proiecte:
- Programul cultural-catehetic eparhial „Cateheze în Parohii”
- Proiectul Eparhial cultural-catehetic tip Tabăra de Vară sau Școala de vară
- Conferințele pentru tineri
- Proiecte catehetice în protopopiate
Protopopiatul Roman
Concursul „Stănița, simbol al etnografiei poporului român”
Protopopiatul Bacău
Concursul Județean „Lumina din călimară”
Protopopiatul Onești
Concursul cultural-educativ anual
Concursul cultural-catehetic „Toacă și ie moldovenească”
Proiectul cultural-catehetic „Tânărul Oneștean”
Protopopiatul Moinești
„Cuvânt şi culoare din suflet de copil”
Protopopiatul Buhuși
Concursul sportiv „Crosul orașului Buhuși”.
Protopopiatul Sascut
Proiectul educațional „Spune Stop Violenței” –
- Activități ale Asociațiilor pentru tineri ortodocși
- În prezent, pe raza Arhiepiscopiei funcționează trei asociații de tineret, ATOR Roman, ATOR Onești și ASCOR Bacău care s-au implicat în toată perioada de pandemie venind în sprijinul populației.
(Pr. inspector eparhial Daniel Ionel Marari – Biroul de catehizare și activități cu tineretul)