„Jertfa eroilor – icoană a națiunii înaintea căreia va arde necontenit flacăra recunoștinței noastre”

*Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cu prilejul Zilei Eroilor, 10 iunie 2021*

Dragi români,

Toate evenimentele comemorative împlinite în această zi sfântă aduc în actualitate jertfa nemuritoare a eroilor care au scris cu propriul sânge istoria demnității neamului românesc.

Faptele de vitejie ale eroilor români și idealurile pentru care au luptat cu prețul sacrificiului suprem reprezintă patrimoniul pe care ni l-au lăsat ca testament și totodată ca motivație de a continua să ne implicăm în conservarea identității naționale și promovarea valorilor care ne definesc ca națiune între celelalte națiuni ale lumii.

Astăzi, în această zi de mare sărbătoare în care Ortodoxia universală serbează Înălțarea la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sunt pomeniți eroii români din toate timpurile și locurile care
s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea națională. Biserica îi pomenește în această sfântă zi pentru că sacrificiul lor nu a avut doar rațiuni geo-politice, ci implicații mult mai profunde. Eroul român nu a luptat doar pentru păstrarea integrității granițelor țării, ci și-a apărat valorile care i-au constituit identitatea spirituală: familia, tihna căminului, mormintele străbunilor, credința în care s-a născut, visurile și idealurile, libertatea gândirii și frumosul vieții. A luptat cu arma în mână și gândul înălțat la Dumnezeu, apărându-și integritatea spirituală și națională. Astfel, jertfa eroilor, alături de cea a martirilor și mărturisitorilor, își are izvorul în Jertfa lui Hristos și, împreună cu Hristos, în această zi a Înălțării la Cer, și sufletele și numele lor nemuritoare sunt înălțate în lumina lui Dumnezeu, spre veșnică aducere aminte. Pomenindu-i în rugăciune și prezentându-le onorul militar, arătăm astăzi că sacrificiul lor nu va fi niciodată șters din conștiința românilor, ci va rămâne ca o icoană a națiunii înaintea căreia va arde necontenit flacăra recunoștinței noastre.

Astăzi, avem datoria nu doar de a comemora sacrificiul eroului român, ci de a lupta pentru păstrarea și promovarea patrimoniului material și spiritual care este emblema ființării noastre seculare și de a arăta că faptele noastre actuale sunt întruchiparea idealurilor pentru care ei s-au jertfit.

Să nu trecem în uitare istoria acestui neam și faptele uimitoare pe care eroul român căzut la datorie le-a așezat la edificiul unei țări binecuvântate de Dumnezeu!

Să ne rugăm pentru păstrarea demnității naționale și să purtăm în inimi idealul pentru care au luptat eroii români!

Hristos Domnul să primească rugăciunea pe care am înălțat-o astăzi și să ocrotească România și pe români!

You may also like...