Lansarea oficială a calendarului creștin-ortodox la Bacău

Jurnaliștii băcăuani au participat astăzi, 15 noiembrie 2017, la o slujbă de pomenire oficiată de ÎPS Arhiepiscop Ioachim pentru toți reprezentanții mass-mediei mutați la cele veșnice, dar și pentru tinerii morți în tragicul accident de la clubul Colectiv din capitală, în urmă cu doi ani. În cadrul conferinței de presă ce a succedat acestui moment de rugăciune, a fost prezentat calendarul creștin-ortodox pentru anul 2018. La întâlnire au fost prezenți preoți inspectori eparhiali, părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, alături de jurnaliști din diverse sfere ale mass-mediei băcăuane.

asaaa
DSC_1238
DSC_1226
DSC_1243
DSC_1252
DSC_1265
DSC_1269
DSC_1272
DSC_1277
DSC_1281
DSC_1282

Cu prilejul lansării oficiale a calendarului ortodox oferit de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului tuturor credincioșilor de pe raza canonic-administrativă a Eparhiei, a avut loc în ziua de 15 noiembrie 2017 întâlnirea reprezentanților mass-mediei din Bacău cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată în Biserica ”Sf. Gheorghe” din municipiul Bacău. Redactori, reporteri, fotoreporteri și cameramani s-au rugat alături de Părintele Arhiepiscop Ioachim pentru colegii lor de breaslă trecuți din această viață, dar și pentru tinerii morți în incendiul de la clubul Calectiv din București, acum doi ani.

Cu acest prilej au fost pomeniți și jurnaliștii mutați la cele veșnice în urma unor accidente grave, în împrejurări necunoscute, în incendii și atentate. Între aceștia amintim pe Cezara Duță, Alexandru Ungureanu, Mircea Lupu, Gina Baciu, Claudiu Eugen, Marius Popa, Constantin Bursuc, Dumitru Mitulescu, Constantin Nancu, Stelian Nanianu, Gheorghe Lupu, Măndica Mardare, Constantin Maftei, Vasile Pruteanu, Eugen Șendrea, Alexandru Grigorescu, Toma Jâmneală, Florin Pavăl, Nicolae Bursuc. Între tinerii pomenitți au fost Teodora Maftei, Andra Toader și Ionuț Maior.

În cuvântul Său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a amintit despre deja tradiționala întâlnire cu jurnaliștii în perioada Postului Crăciunului și despre misiunea lor de a face lumea mai bună.

„Întâlnirea de astăzi a avut ca prim obiectiv să facem pomenire tuturor acelora care provin din breasla dumneavoastră, a dragilor jurnaliști care aduceți în casele fiecăruia dintre noi informațiile despre mersul lumii și al evenimentelor pentru ca toată lumea să i-a cunoștință despre ele. Jertfa trebuie să fie întotdeauna cu motivație și motivația este aceea de a atinge scopul pentru care noi suntem în această viață, mântuirea și asemănarea cu Dumnezeu”, a subliniat Ierarhul.

Apoi, la Centrul social-filantropic al parohiei băcăuane a avut loc prezentarea calendarului creștin-ortodox pentru anul 2018, care va avea trei forme: foaie (de perete), file (tot de perete) și agendă, de către părintele Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial, acesta atrăgând atenția asupra semnelor distinctive care îl diferențiază de falsurile de pe piață.

De asemenea, Ierarhul a prezentat numeroasele particularități ale acestui calendar, de care credincioșii ortodocși trebuie să țină cont în viața lor duhovnicească.

“Îi sfătuim pe credincioșii noștri să procure aceste trei tipuri de calendare realizate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, și anume în format mare, de perete și agendă, de la bisericile parohiale. Un calendar bisericesc se întocmește foarte greu, deoarece ciclurile liturgice oscilează de la an la an”, a declarat ÎPS Ioachim, care este și membru în comisia Sfântului Sinod de întocmire a calendarului.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a adresat un îndemn credincioșilor din eparhie prin intermediul mass-mediei: ,,Ciclicitatea timpului calendaristic ne atrage atenția prin perpetuul început și sfârșit. Fiecare început și sfârșit se constituie într-o linie temporală ce se apropie asimptotic de veșnicia Lui Dumnezeu. Calendarul religios, deși poate lăsa impresia repetitivității prin sărbătorirea anuală a sfinților la aceeași dată, fiecare an este încărcat de noutate. Cu fiecare an ne apropiem de sfârșitul viețuirii noastre în timp și implicit de nașterea în veșnicie, urmând calea sfinților…Calendarul poate fi astfel o cale spre Emausul descoperirii Lui Dumnezeu pe care alegem să pășim împreună cu sfinții, o busolă ce ne arată calea timpului sfințit, a timpului răscumpărat pentru creștinul-pelerin prin această lume spre veșnicie”.

La finalul întâlnirii, ÎPS Ioachim a răspuns la întrebările venite din partea jurnaliștilor prezenți la eveniment.

Reamintim faptul că noile calendar tipărite pentru anul ce urmează pot fi procurate de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și de la magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Eparhiei din cele șase protopopiate.

 

You may also like...