Lecții de spiritualitate și istorie pentru Seniorii de la Lazaret

O nouă activitate din cadrul Centrului de socializare și petrecere a timpului liber de la Parohia Ortodoxă Lazaret, a avut loc joi, 4 aprilie 2019 și a constat în efectuarea unui pelerinaj cu scopul propus de a facilita cunoașterea unor locuri pline de încărcătură istorică și duhovnicească de pe cuprinsul județului Bacău.

3d35ddd4-7ad7-4f09-b4a3-7df3a21fcca2
9bca80bb-e7d3-4f37-944f-9d476abe95b2
34f66b92-7fcd-49a0-a57b-4c66fb7b218e
99cc6363-8d82-4c6a-bebe-5dd66ea00140
aae672bd-1f95-4b6f-8cf5-0cd124aa31da
cadd4455-7e6f-45a8-99ac-0e1ac70973a3
d23de9d8-0b8a-4e32-9fb8-592e690db000

După participarea la slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite și servirea unor aperitive și dulciuri pregătite de către membrii prezenți, cele 30 de persoane s-au deplasat la Salina din Tg. Ocna. Aici au fost intâmpinați de către părintele Elisei Roncea, slujitor al Capelei aflate în incinta Salinei, având hramul Sfintei Varvara, unde s-a slujit acatistul sfintei ocrotitoare după care pelerinii s-au inchinat la moaștele Sfintei Varvara și ale Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma.

A urmat vizitarea Salinei și prezentarea unui scurt istoric privind activitatea de extragere a sării în zonă, de la început și până astăzi, cei prezenți putând vedea din panourile de prezentare imagini cu structura celor 12 etaje ale Salinei.

Pașii pelerinilor s-au îndreptat apoi spre Biserica de la Borzești unde, prin intermediul doamnei muzeograf Florica Ursu au primit prețioase informații istorice despre dorința Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de a construi acest locaș de închinare în memoria strămoșilor săi de pe meleagurile locurilor unde a copilărit. Arhitectura deosebită a bisericii, unicitatea planului iconografic care prezintă în imagini configurația de atunci a Cetății Sucevei, chipul votiv al domnitorului-ctitor frumoasa istorie a stejarului din Borzești și multe alte informații primite au reușit să contureze o admirație aparte față de biserica voievodală a Borzeștiului.

La acestea toate s-au adăugat cele privitoare la obiectele liturgice aflate în incinta muzeului, unde s-au putut admira odoare sfinte colectate de la numeroase parohii de pe întreg cuprinsul Eparhiei noastre: catapeteasmă, veșminte, potire sau cădelnițe, cărți de cult, amintind de bogata viață duhovnicească din perioada lui Ștefan cel Mare.

Ziua s-a încheiat prin vizitarea Mănăstirii Bogdana, oază de meditație și pace sufletească aparte din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, unde pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, unul dintre stareții mănăstirii și au evidențiat ordinea și peisajul floral îmbinat cu ansamblul chiliilor și al bisericii din incinta curții.

A fost o zi cu o deosebită încărcătură spirituală, în care am reușit să descopăr numeroase bogății de suflet, dar și vestigii istorice ale județului nostru. Ideea de a ne constitui într-un grup preocupat la orice vârstă să cunoască istoria locului îmbinată cu trăirea credinței pe aceste meleaguri ne face să fim și mai dornici în a călători spre a descoperi noi locuri, oameni și credințe. Pe lângă toate acestea se adaugă bucuria de a ne face noi prieteni în acest grup, de a ne împărtăși gânduri și sentimente unii altora și de a aduce alături de noi alte persoane cărora să le oferim în dar atmosfera de sulfet pe care noi am descoperit-o la Parohia Lazaret.” (Victorița Domide, participant la activitățile Centrului de socializare și petrecere a timpului liber al Prohiei Ortodoxe Lazaret)

You may also like...