Lespezi

Parohia Lespezi
Biserica parohială cu hramul „Cuv. Parascheva”
Adresă Lespezi, Gârleni, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Mihai Macovei

Parohia Lespezi
Satul Lespezi se afla in comuna Garleni,in partea de nord a judetului Bacau si se intinde pe o distanta de 3 km fiind traversat de soseaua Bacau – P. Neamt .
Biserica Lespezi a fost filie a Parohiei Garleni, pana in anul 2011, cand prin binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul devine Parohia Lespezi.
Actualmente Parohia Lespezi detine două biserici: una cu hramul ,,Sf. Ier.Nicolae,, care desi este foarte veche nu este declarata monument istoric. Nu detinem un document care sa ne ajute sa cunoastem istoricul acestei biserici insa traditia spune ca in mijlocul unei paduri seculare care ajungea pana la soseaua nationala ar fi existat o manastire . De asemenea din unele informatii reiese ca biserica este construita aproximativ in anii 1772-1773.
Anii si-au asat amprenta pe aceasta Biserica astfel ca lemnul din temelie desi acoperit cu un strat subtire de beton a inceput sa putrezeasca, treptat peretii s-au fisurat , astfel ,deteriorandu-se era foarte greu de incalzit.
Asadar in anul 1996 preotul Lazar Taoader, Consiliul parohial, impreuna cu credinciosii satului au pus piatra de temelie a noii Biserici careia i s-a dat hramul Sf Cuv. Parascheva. Noua Biserica a fost construita din boltari,sub forma de corabie cu o turla mare ,cu o singura absida in partea dreapta , cu doua pridvoare ,pe al doilea pridvor aflandu-se doua turle din tabla mai mici. Pictura bisericii are stilul neobizantin si a fost pictata de zefiul Zarnescu.
In ziua de 5 noiembre 2011 a fost sfintita de catre Preasfintitul Parinte Ioachim Bacaoanul, ocazie cu care parohiatul a fost incredintat preotului Botezatu Radu care slujeste pana astazi. In anul 2012 Biserica noua a fost dotata cu incalzire centrala si obiecte de cult pentru Sfanta Masa.
In anul 2013 s-a reconfigurat Biserica, cu o absida in partea stanga, care s-a pictat in anul 2014.
Parohia Lespezi este formata dintr-o comunitate de aproximtiv 100 de familii de crestini ortodocsi fiind inconjurata de o comunitate de aproximativ 1200 de familii catolice.
Dintre preotii care au slujit se cunosc: Pr.Toader Lazescu si Pr.Negru Cezar, pr. Radu Botezatu.

You may also like...