Lețcana
Parohia Lețcana
Biserica parohială cu hramul „Sf. Voievozi”
Adresă Lețcana, Racova, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh – ______________________
Parohia Lețcana
Satul Letcana, situat la 2 km de orasul Buhusi, se invecineaza la nord cu padurea Runc si este strabatut de paraul Letcana ce-si aduna apele din izvorul situat in padurea Runcului. Satul Letcani dateaza inainte de anul 1450. Domnitorul Stefan cel Mare ar fi daruit unele sate printre care si Letcani, Manastirii Bistrita – Neamt. La 15 ianuarie 1774 este mentionat ca facand deja parte din ,, mosia Manastirii Bistrita, tinutul Neamtului”. Satul Letzicany apare pe harta capitanului topograf austriac Hora von Otzelowitz la anul 1790. Din anul 1830 satul Letcani a avut o evolutie ascendenta, astfel ca in 1840 satul avea sigiliu propriu- stampila a obstii satului care avea numarul 813, satul avand in subordine catunele Racova, Halmacioaia, Gura Vaii si Surina (Slugani).
Mosia Letcani se intindea pana spre mosia Buhusi – Romani.
Din anul 1968 odata cu impartirea teritoriala pe judete, satul Letcana este inclus in nou infiintata comuna Racova, dar oamenii inca mai folosesc si astazi notiunea de sat Letcana, fiind si un criteriu de orientare mai precisa in teren. Printre primii primari ai comunei Racova imediat dupa constituirea acesteia s-au numarat locuitori ai satului Letcana.
Avand in vedere faptul ca la 1748 in Letcani exista deja numarul cel mai mare de locuitori capi de familie, dar si de faptul ca documentele istorice scot in evidenta evolutia localitatii, se desprine concluzia ca acesti oameni nu puteau sa nu aiba un locas de cult pana la acea data. In unele izvoare se vorbeste despre un oarecare preot Iordache.
In Analele Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului se gaseste precizarea ca satul Letcana avea o biserica de lemn, construita din barne pe fundatie de piatra.
In anul 1848 biserica a fost renovata (se realizeaza intarirea fundatiei cu centura din var hidraulic.. printre alte reparatii..) de catre preotul iconom Nicolae Buculeiu care in 1852 a decedat si a fost inmormantat in pronaosul bisericii. Pe piatra sa funerara ce se pastreaza si astazi deasupra mormantului sta scris in grafie slavona :,, Sub aceasta piatra odihneste robul lui Dumnezeu iconomul Nicolae Buculeiu, care au facut din nou acest sfant lacas si lasand cele trecatoare au adormit la 26 septembrie 1852, pe care Dumnezeu sa-l odihneasca intru imparatia Sa amin”.
Biserica de lemn purta hramul ,,Sfintilor Voievozi” si era pe interior captusita cu panza pictata conform erminiei bisericesti bizantine.
Batranii satului isi amintesc ca sub pronaosul acestei biserici se afla o gropnita in care pe rafturi se aflau 14 cranii si alte oseminte omenesti. Astazi acestea sunt inmormantate sub lespedea funerara a preotului Nicolae Buculei.
Incepand cu anul 1926 sub conducerea preotului vasile Petrovanu se incepe constructia unei biserici din caramida pentru care s-a primit ajutor financiar de la Ministerul Cultelor si Artelor, Prefectura judetului Bacau si enoriasii parohiei Racova si Letcana. Zidirea bisericii s-a finalizat in anul 1933 fiind varuita interior si exterior,si acoperita cu tabla, primind hramul ,, Sfintii Voievozi”, la acea data, biserica, detinea 12, 59 ha teren. Biserica a fost sfintita de catre P.S. Episcop Lucian Triteanu la 29 octombrie 1933. Nu are pisanie. Biserica de lemn se ruineaza, in timp, acoperindu-se sub straturi de moloz si pamant pastrandu-se din ea doar usa de intrare si lespedea Sintei Mese.
Biserica este construita din caramida, in forma de nava centrala cu abside decrosate, cu turn clopotnita pe pridvor, si pe peretii exteriori ocnite pictate cu chipuri de sfinti. . Din 1998 , sub conducerea preotului Claudiu Rugina se incep lucrari ample de renovare a bisericii : tenciuala interior – exterior, pictura in ulei interior- exterior in stil neobizantin, opera a pictorilor Vica Lichi, C-tin Prisecaru si Bogdan Vatafu. La 5 iunie 2005, biserica a fost resfintita de catre Preasfintitul Episcop – vicar Ioachim Bacauanul, prilej cu care Pr Rugina Claudiu a fost hirotesit iconom. La 1 04 2007 pr. Rugina Claudiu se transfera ca preot slujitor la Parohia Sf. Trei Ierarhi Buhusi.
La 1 aprilie 2007 este transferat de la Parohia Valea Hogii, com Lipova, in postul de preot paroh la Letcana pr. Merlusca Gheorghe – Adrian (originar din Buhusi).
La 1. 09. 2007 cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul se incep lucrarile de constructie a asezamantului social-filantropic cu sprijinul enoriasilor parohiei , a Consiliilor Locale din Racova si Buhusi, a dl. Ing. Popu Eugen, a domnilor primari Ionel Turcea (Buhusi), Vlad Toader(Racova) dl vice-primari Zaharia Vasile ( Buhusi), Valentin Chiruta (Racova).
Exact pe locul vechii biserici a fost amplasat paraclisul de iarna cu hramul ,, Izvorul Tamaduirii si Sfantul Ierarh Nectarie “ , asezamantul fiind completat cu o sala de mese, bucatarie, si oficiu parohial. Deasemeni a fost rezervata si o camera ce serveste ca si capela mortuara. Complexul masoara 150 mp. Prin osardia enoriasilor bucataria a fost complet mobilata si utilata .
Catapeteasma si stranile din paraclis au fost realizate de catre dl. Comarla Gheorghe din Letcana, iar icoanele catapetesmei au fost pictate de catre dna. Prof. Florentina Zaharia din Buhusi si dna Loredana Nistor (fiica a satului). Totodata, biserica a fost inzestrata cu vesminte, carti de cult, acoperaminte, policandre.. s-au montat usi metalice la intrare, s-a realizat sonorizarea, si s-a instalat un sistem profesional de alarma.
Asezamantul social-filantropic si paraclisul a fost sfintit la la data de 13. XI. 2011, de catre Preasfintitul Ioachim Bacauanul , si un sobor de preoti in frunte cu P.C.Pr. Protoiereu Vasile Cozma, iar pr Gh-Adrian Merlusca a fost hirotesit iconom.
In anul 2012 cu aportul credinciosilor se construieste o clopotnita pe schelet metalic pentru cimitir, totodata se vopseste tabla de pe acoperisul bisericii ,, Sfintii Voievozi”
In anul 2014, cu sustinerea financiara exclusiva a Consiliului Local Racova se executa la biserica parohiala, termoizolatie exterioara si tencuiala decorativa precum si montarea de sticla Low- e la ferestre.
Preoti parohi :
Pr Iordache
Pr Neculai Buculei
Pr Constantin Buculei
Pr Ion Vartolasu
Pr Vasile Petrovanu
Pr Constantin Bejan
Pr Grecu Dorinel
Pr Claudiu Rugina
Pr Gh-Adrian Merlusca
Cimitirul este situat in curtea bisericii, in partea vestica.
In anul 2011, in Parohie a fost derulat proiectul ,, Alege Scoala”, astfel trei copii din Letcana au participat la tabara de vara de la castelul Miclauseni , copii din familii defavorizate au primit ghiozdane, iar altii au fost in excursie la manastirile moldave.
Parohia Letcana este compusa din 65 de familii si 20 vaduvi (150 de suflete) in proportie de 90% pensionari.
Enoriasii prin Consiliul si Comitetul parohial se mobilizeaza, ori de cate ori este cazul, pentru a ajuta persoanele sau familiile aflate in dificultate, se organizeaza colecte si agape crestine.
La intrarea in satul Letcana se afla caminul de batrani ,, Satul seniorilor Milly” patronat de Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau. Cu acordul P.C.Pr. Protoiereu Vasile Cozma, se acorda asistenta religioasa beneficiarilor din acest centru de catre parohul bisericii din Letcana.
In Parohia Letcana se organizeaza, ocazional sau periodic, intilniri pastorale cu preotii din parohiile vecine, se savarseste Vecernia si Taina Sfantului Maslu cu care ocazii se tin cateheze si predici, iar fiecare serviciu religios este insotit de cuvantari duhovnicesti.
Bibliografie
Analele Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului
Monografia comunei Racova –judetul- Bacau autori Dumitru Tofan; Florin- Catalin Tofan / Editura Pim Iasi – 2006.
Parohia Letcana, Com Racova, jud Bacau
Hram biserica mare: ,,Sfintii Voievozi”
Hram paraclisul de iarna ,,Izvorul Tamaduirii“ si ,,Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina”.