Liturghia Darurilor și a Cuvântului în Protopopiatul Bacău

În săptămâna a treia a Postului Sfintelor Paști a fost săvârșită Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite în Parohiile Gura Văii și Valea lui Ion în zilele de miercuri, respectiv vineri, cu participarea Părintelui Protoiereu Ciuche Eugen Ciprian, alături de preoții și dascălii din comuna Blăgești. Scopul acestor întâlniri cu caracter pastoral-misionare este acela de însușire a rânduielii acestei slujbe ce se săvârșește exclusiv în Postul Mare și identificarea acelor acțiuni necesare pentru săvârșirea săptămânală a acestei Sfinte Liturghii în fiecare parohie.

Vineri, după terminarea Sfintei Liturghii de la Parohia Valea lui Ion, credincioșii prezenți au avut ocazia de a participa la cateheza susținută de către părintele Bogdan Hărăbor, de la Parohia Plopana. Tema abordată a fost rugăciunea de pocăință a Sfântului Efrem Sirul, care este rostită în cadrul slujbelor din această perioadă. Părintele catehet a arătat faptul că această rugăciune reprezintă starea de penitență a omului aflat în urcușul său duhovnicesc spre înviere, alături de Hristos.
Prin cele prezentate au fost puse în lumină virtuțile la care ne îndeamnă Sfântul Efrem, precum și starea de pocăința pe care o dobândim atunci când rostim această rugăciune.

Dinamica prezentării a constituit-o dialogul dintre preot și cei prezenți, însoțită de întrebările multiple la care au răspuns credincioșii pe marginea celor ascultate anterior.
Stilul oratoric deosebit de cursiv, bogăția informațiilor prezentate, materialele audio-video expuse și experiența didactică dobândită ca profesor la catedra de religie au făcut ca tema catehetică prezentată să fie foarte bine receptată de cei 15 preoți prezenți alături de credincioșii parohiei Valea lui Ion.

La final, părintele Protoiereu a adresat binecuvântarea și mulțumirile Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru jertfa misionară desfășurată de către preoții Floareș Marius (Gura Văii) și Răzvan Simion (Valea lui Ion) și a apreciat calitatea actului catehetic prezentat de către părintele Bogdan Hărăbor, activitate care face parte din implementarea Proiectului Catehetic „Mergând învățați toate neamurile…”

Răzvan Dimitrie Radu – Asistent social Protoieria Bacău

You may also like...