Liturghie arhierească de ”Acoperământul Maicii Domnului” pe “Meteora” Bacăului

“Meteora” Bacăului, după cum este denumit metocul chiriarhal din satul Valea Budului al comunei Mărgineni de lângă municipiul Bacău, și-a serbat sâmbătă, 1 octombrie, hramul ”Acoperământul Maicii Domnului” pentru al treilea an consecutiv. Fiind o obște foarte bine închegată sub coordonarea Maicii Starețe Stavrofora Magdalena Budeanu, aici se desfășoară frecvent seri cultur-duhovnicești și activități social-filantropice.

1_0
2_0
3_0
4_0
5_0
6_0
7_0
8_0
9_0
10
21
71

Pelerinii și credincioșii băcăuani încă de la primele ore ale dimineții au ales preț de câteva ore să se rupă de comoditatea orașului și a altor îndeletniciri lumești pentru a oferi timpul lor serbării „Acoperământului Maicii Domnului” alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim – chiriarhul locului și împreună cu obștea maicilor de aici. Pentru deplasarea la acest  eveniment, băcăuanii au avut la dispoziție autobuze care au plecat din municipiu la ore fixe din fața bisericilor ”Sf. Dumitru” Narcisa, ”Sf. Ierarh Nicolae” și ”Pogorârea Duhului Sfânt” – Șerbănești.

Evenimentul duhovnicesc a fost deschis prin primirea Chiriarhului de către  P.C. Pr. Costică Busuioc -protopop al Protoieriei Bacău alături de un sobor de preoți. Ierarhul a adresat un emoționant cuvânt duhovnicesc către clerici, mireni și pelerini. Imediat după aceasta a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice a fost citită meditația lirică la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului denumită “Maica Domnului şi crucea lui Iisus”, care a fost compusă special pentru această Sfântă zi de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. Preotul Ciprian Cloșcă de la Parohia “Izvoarele” a prezentat o exegeză la poemul liric, celor prezenți, arătând mesajul sacru transmis prin versurile pline de tâlc și har ale Ierarhului.

Pentru a sublinia și mai mult sublimitatea și măreția Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a hirotonit întru diacon pe tânărul Dănilă Liviu-Costel, pe seama parohiei Valea Caselor din comuna Lipova, Protopopiatul Bacău.

La final, Părintele Ciprian Olteanu -secretar al protoieriei Bacău a prezentat noua apariție media, făcând un scurt rezumat al compact discului  “Imne din lumină lină”, editarea grafică și multiplicarea fiind făcute de Pr. Dumitru Militaru de la D-Studio Production.  Imediat dup acest moment credincioșii au fost binecuvântați de către Părintele Arhipăstor Ioachim care i-a îndrumat părintește: Toate să le faceți spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii sufletelor dumneavoastră!” 

(Pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...