Liturghie arhierească în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău
Parohia băcăuană din zona de nord a municipiului, aflată sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi – Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ioan Gură de Aur – și-a serbat, în ziua de 30 ianuarie 2021, ocrotitorii spirituali. Momentul central al zilei a fost săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej binecuvântat Chiriarhul a sfințit noua raclă de argint, confecţionată la atelierele Patriarhiei Române, care păstrează un fragment din moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești, odor al parohiei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani din această parohie sâmbătă, 30 ianuarie a.c. săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Ierarhul a fost însoțit de întru slujire de părintele Arhimandrit Andrei Ioniţă, Exarh cultural eparhial, de părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial, de P.C. părinte protopop Eugen Ciprian Ciuche, de P.C. părinte paroh Aurel Cîrlan, de părinţii slujitori Marian Gliga şi Flavius Balaban, și de părinții arhidiaconi de la Catedrala Arhiepiscopală, binecuvântând activitățile desfășurate în această perioadă în contextul „Zilelor Parohiei Sfinții Trei Ierarhi”.
De arhiereştile binecuvântări şi de cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului Ioachim s-au bucurat toţi credincioşiii păstoriţi de către preoţii acestei parohii.
Cu acest prilej, în cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori în acest sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia, vorbind despre modelul demn de urmat al Sfinților Trei Ierarhi și despre poporul român și formarea sa spirituală de-a lungul istoriei.
Dumnezeu este cu noi. Astăzi nu l-am văzut, dar l-am simțit. Timpul Liturghiei este timpul lui Dumnezeu care nu se măsoară cu ceasul. Încă din vechime creștinismul s-a putut răspândi foarte liber. Pe pământul țării noastre Sava Gotul fusese martirizat pe timpul Sfântului Vasile ce Mare, acesta cerând spre închinare și evlavie din moaștele sale. Poporul român are conștiința că a fost aici de veacuri, fiind format în spațiul acesta carpato-danubiano-pontic și trăind ca și spiritualitate și comunitate. Dacii credeau în înviere, ceea ce înseamnă că poporul era unitar și a luat contact cu învățăturile Mântuitorului Hristos. Poporul nostru este un popor de sfinți și de eroi. Iisus Hristos nu vine la începutul istoriei, nici la sfârșitul ei, ci vine în centrul ei. Sfinții Grigore, Vasile și Ioan, acești trei corifei au fost simbolul națiunii române. Când este vorba de a apărat credința în Iisus Hristos, de la aceasta nu trebuie să facem rabat. Dumnezeu să binecuvânteze familiile dumneavoastră, România și neamul nostru în numele său cel Sfânt, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea cea adevărată și nedespărțită!
De asemenea, preotul paroh Aurel Cîrlan, a mulțumit Arhipăstorului Ioachim pentru binecuvântare și pentru cuvântul de suflet oferit.
Vă mulțumim Înaltpreasfinția Voastră pentru toate binecuvântările și vă încredințăm de toată dragostea și lucrarea noastră aici în grădina Sfinților Trei Ierarhi.
La final, credincioșii din urbea băcăuană care au fost prezenți la slujbă s-au putut închina la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Antipa de la Calapodești, care a fost adusă în seara zilei de 29 ianuarie 2021 și care va rămâne definitiv la parohia băcăuană. Răspunsurile la strană au fost date de către corul parohiei. (pr. D.I.M)