Liturghie arhierească în prima duminică din an, la catedrala „Sfântul Nicolae” din Bacău

Duminică – 02 ianuarie 2022, când Biserica prăznuiește Duminica dinaintea Botezului Domnului, IPS Părinte Arhiepiscop IOACHIM va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” – catedrala istorică a Bacăului.

În prima duminică din noul an 2022 preoții slujitori ai catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bacău, împreună cu alţi preoţi invitaţi şi credincioși ai acestei parohii băcăuane cu o istorie de peste 150 de ani, vor trăi bucuria începutului noului an calendaristic avându-l în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, va fi prezidată de IPS Părinte Arhiepiscop IOACHIM care va binecuvânta poporul credincios din centrul istoric al urbei, înălţând rugăciuni de mulţumire către Atotputernicul Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra preoţilor şi credincioşilor, cerând „har, pace, ajutor și milă de la Dumnezeu”  în noul an, spre a face din anii vieţii noastre pământeşti timp de sfinţire şi cale către mântuire.

Sfântul Ierarh Nicolaeicoană din Catedrala „Sfântul Nicolae” – Bacău

Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul catedralei „Sfântul Nicolae” din Bacău.

*   *   *

Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae“, în forma actuală, aparţine primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. Este un lăcaş de cult cu o valoare inestimabilă, un monument de spiritualitate şi cultură definitoriu pentru identitatea sufletului românesc de pretutindeni şi o carte de vizită a comunităţii băcăuane.

Biserica a fost ridicată între anii 1848-1850, prin subscripție publică, cu stăruințele căminarului Cristea și ale protopopului Ioan Enache Petrovici, fiind târnosită de către episcopul Veniamin Roset. A primit titlul de „catedrală” deoarece, timp de peste 150 de ani, a fost biserica principală a orașului. În anul 1871, i s-a adăugat paraclisul aflat în dreapta bisericii, fiind o ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli și având hramul Sfinții Mina, Pantelimon și Haralambie.

Piațeta din fața catedralei a fost scena multor evenimente istorice, începând cu citirea proclamației Unirii de la 1859 de către poetul Vasile Alecsandri. 

You may also like...