Liturghie arhierească la Metocul chiriarhal de la Valea Budului

Duminică 5 ianuarie 2020, la metocul chiriarhal de la Valea Budului, comuna Mărgineni, protopopiatul Bacău, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a oficiat și sfințirea cea Mare a Apei.

15
1
2
5
6
7
8
14

Alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a aflat astăzi și P.C. părinte protopop Costică Busuioc, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea slujbei euharistice s-a săvârșit sfințirea cea Mare a Apei, numită în popor Agheasma Mare.

În cuvântul său adresat celor prezenți IPS Părintele Ioachim a explicat semnificația Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului.

 Iisus se afundă în apele Iordanului, iar când mâna Botezătorului Îi atinge creștetul, cerurile se deschid și se face auzită vocea Tatălui, iar Sfântul Duh coboară făcându-se vizibil în chipul unui porumbel alb. Așadar, între Iisus Hristos și Dumnezeu nu există nici distanță, nici bariere: Mântuitorul este om deplin și Dumnezeu deplin. În același timp este om trăitor pe pământ, amestecat între muritorii păcătoși care se pocăiesc, pelerin terestru, ca și noi, El rămâne în intimitatea Tatălui, față în față cu El. Cerul a fost închis din cauza păcatului originar , dar se deschide acum în fața Mântuitorului oamenilor păcătoși. Se deschide lăsând să treacă Duhul Sfânt, care se așază asupra Celui pe care Tatăl Îl iubește la modul absolut: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3, 17). 

Alături de soborul preoților și al diaconilor au participat la slujba arhierească și credincioși, care au fost binecuvântați de către Părintele Arhiepiscop Ioachim prin stropirea cu apă sfințiță, spre „sănătatea sufletească și trupească”.

(pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...