Liturghie arhierească la Parohia Lazaret din Bacău

Sâmbătă, 27 mai, la parohia Lazaret din municipiul Bacău, Protopopiatul Bacău, odată cu scoaterea la închinare a unei părticele din moaștele Sfântului Ioan Rusul, cunoscut în întreaga Ortodoxie pentru videcările săvârşite, și care se află în patrimoniul unității de cult, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

1 (1)
1 (2)
1 (3)
1 (8)
1 (5)
1 (6)
1 (4)

La primele ore ale dimineții băcăuanii au avut parte de un eveniment duhovnicesc cu totul aparte. În mijlocul lor, la Parohia Lazaret, a poposit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Ierarhul a fost primit cu flori, pâine și sare semne ale prețuirii și recunoștinței enoriașilor coordonați de către preoții slujitori ai parohiei. Ierarhului i s-a alăturat în rugăciune un sobor de preoți coordonat de preotul Costică Busuioc, protopop al locului și câteva sute de credincioși din orașul Bacău. IPS Ioachim a oferit la finalo distincţie de vrednicie familiei Isache Dragoş şi Luciana „pentru jertfa şi dragostea arătată în dăruirea moaştelor Sfântului Ioan Rusul Parohiei ortodoxe Lazaret“.

În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a îndemnat poporul la a trăi autentic credința ortodoxă, urmând exemplul sfinților în general și al Sfântului Ioan Rusul în special, dat fiind faptul că a fost serbat în aceste zile.

Faptul că cinstiţi sfinţii înseamnă că încercaţi să vă structuraţi identitatea ortodoxă într-o lume tulburată. Pacea din lumea în care trăim nu este compatibilă cu cea pe care a adus-o Hristos. Este frumos că vă adunaţi în acest loc, unde se zideşte o biserică cu mari eforturi din partea părintelui paroh Marius Iacobeanu şi a părintelui slujitor Eugen Ciuche, ajutaţi de frăţiile voastre. Să vă dea Dumnezeu sănătate, putere, har, virtute şi tot ceea ce aveţi nevoie pentru a merge pe calea cea dreaptă, aşteptând mântuirea sufletelor“.

La finalul slujbei, membrii Consiliului Parohial și ai Comitetului Parohial, îndrumați de preoții Marius Iacobeanu şi Eugen Ciuche, au oferit credincioșilor veniți la sărbătoare pachete cu produse alimentare.

Liturghia arhierească în cinstea Sfântului Ioan Rusul a fost urmată de o întâlnire culturală cu tema „Martori şi mărturisitori din temniţele comuniste“. Acesta s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim şi a numeroşi invitaţi din diferite domenii de activitate ale societăţii, fiind moderat de pr. paroh Marius Iacobeanu şi de pr. Eugen Ciuche. Manifestarea a fost organizată de Parohia Lazaret şi de Fundaţia „Episcop Melchisedec“ – filiala Bacău, sub patronajul spiritual al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Despre suferinţele îndurate în temniţele comuniste au vorbit în cadrul întâlnirii prof. dr. Ioan Mitrea, prof. Ioan Dănilă, Gheorghe Ivănescu, Alin Mureşan, Lucica Andronic şi Alexandru Bulai. Mărturiile foştilor deţinuţi politici au impresionat şi emoţionat întreaga asistenţă, cu toţii subliniind cât de importantă a fost credinţa în Mântuitorul Hristos pe timpul detenţiei. Programul a mai cuprins un recital muzical prezentat de artista Paula Florescu, un monolog al actorului Bogdan Matei şi un recital de poezie al actriţei Anca Bucşă. Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a amintit de pomelnicul deţinuţilor politici din Închisoarea Târgu Ocna, iar IPS Ioachim a încheiat seria discursurilor cu un cuvânt deosebit legat de suferinţa pentru dreapta credinţă a martirilor din temniţele comuniste.

(Pr. Daniel Marari)

You may also like...