Liturghie arhierească la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bacău și premiere de concurs național
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Bacău a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 23 mai a.c. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a premiat la final, în cadrul Concursului Național Catehetic, oferind diploma omagială din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, părintelui și grupului catehetic al parohiei care a primit locul I la nivel Eparhial și care a reprezentat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la nivel național.
În data de 23 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, prezent la biserica ce poartă hramul Sfinților Împărați din orașul Bacău, a slujit Sfânta Liturghie, alături de părintele protopop Eugen Ciprian Ciuche și împreună cu un sobor de preoți.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a vorbit despre căutarea lui Dumnezeu:
Omul nu a pierdut orientarea și chipul lui Dumnezeu din el, dar s-a opacizat și acesta a fost curățit prin spovedanie. Fiecare popor, la plinirea vremii, căuta pe acest Om. Este foarte greu în ziua de astăzi să găsești un om pe care să îl scrii cu majuscule, care să fie acel Simon din Cirene, care să te ajute să duci crucea pe mai departe. Ei bine, acest bolnav de astăzi spunea către Hristos: Nu am om! Așadar, căutați pe acest Dumnezeu, care ne va izbăvi de toate relele din lume.
După oficierea Sfintei Liturghii, oferind diploma omagială din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul României, Părintele Arhiepiscop Ioachim a premiat, la recomandarea părintelui Daniel Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului cultural al Administrație Eparhiale, în contextul Concursului Național Catehetic: Biserica-familia românilor de pretutindeni, pe părintele Ionuț Alexandru Pleșcău și grupul catehetic al parohiei „Sfântul Dumitru” Narcisa din Bacău, protopopiatul Bacău.
La final, părintele paroh Adrian Ciobanu, consilierul economic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de părintele împreună-slujitor Ionuț Comisu, a mulțumit Ierarhului pentru purtarea de grijă arătată acestei parohii, precum și credincioșilor pentru prezență.
Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Văratec. Tuturor credincioșilor prezenți le-au fost oferite iconițe cu Sfinții Împărați Constantin și Elena.
…
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” este singura ctitorie boierească din Bacău, fiind zidită între anii premergători Revoluţiei paşoptiste, respectiv între anii 1842 -1845. Fondatorii acestei biserici sunt boierii Enachi Krupenski şi Anton Birzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura Mănăstirii Curtea de Argeş, locaşul de închinăciune a devenit cel mai frumos din Bacău. În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o şcoala, înfiinţată în 1846, în care se pregăteau candidaţii pentru primirea în Seminarul Socola. (pr. D.I.M.)