Liturghie arhierească la parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău

Duminică, 10 decembrie 2017, în Duminica a XXVII-a după Rusalii,  preoții slujitori ai Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bacău, împreună cu credincioșii parohiei au trăit bucuria de a primi festiv în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat alături de un sobor de preoți și diaconi slujba Sfintei Liturghii.

25189503_1592435844172658_782990532_o
25270856_1592432854172957_1675112565_o
dd
e
index
u

Istoricul locaș de cult al parohiei cu hramul Sfântului Nicolae din orașul Bacău ce a căpătat în timp renumele de catedrală, a găzduit o Sfântă Liturghie cu totul aparte prin prezența blândului părinte Arhiepiscop Ioachim care s-a rugat împreună cu preoți și diaconi băcăuani alături de poporul credincios din centrul istoric al urbei.

La slujbă au luat parte și oficialități locale și centrale. În cadrul slujbei, a fost pomenit Majestatea Sa Regele Mihai I al României, care s-a strămutat  în Patria Cerească în data de 5 decembrie.

În cuvântul adresat credincioșilor, Ierarhul a explicat mesajul pericopei evanghelice citite, vorbind despre omul ceresc și omul pământesc:

„În Vechiul Testament omul era doar pământean, adică nu mai avea joncțiune cu cerul. Legea nu mai aducea acea satisfacție duhovnicească, acea înțelepciune prin care tu ca ființă conștientă te legi de Cer. Când omul devine pământesc atunci el pierde cerescul. Sufletul nostru caută întotdeauna prototipul. Adică pe Cel care l-a creat și prin care viem și suntem. Dacă Îl acceptăm pe Dumnezeu ca ființă absolută, atunci noi prin El sunteți mântuiți”.

Tot acum, Chiriarhul a reamintit despre importanța contstruirii relației de iubire dintre om și Dumnezeu.

„Când femeia din evanghelie a fost vindecată, devenind om normal, abia atunci a început să comunice cu adevărat. Ea atunci a văzut cu adevărat pe Mesia. Noi nu trebuie să rămânem la nivelul nostru pentru că omul nu are o perspectivă pentru că El este creat pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu. Noi trebuie să trăim autentic Împărăția lui Dumnezeu încă din trupul acesta  pentru că aici ne pregătim pentru a accede în Împărăția Cerurilor. Odată ce ești om, ai conștiința valorilor și devii acel microcosmos care urcă treaptă cu treaptă prin cunoaștere către asemănarea cu Hristos.  Respectarea Legii este importantă, dar nu ne mântuiește, intrarea noastră în Viață depinde inevitabil de mergerea pe calea pe care ne-a indicat-o  Hristos. Legea este cale spre Hristos, iar El este Calea, Adevărul și Viața. Mântuirea se realizează cu El și prin El”.

La final, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat pe părintele paroh Costică Busuioc, alături de părinții împreună slujitori, Ciprian Olteanu și Eduard Cozma pentru frumoasa misiune desfășurată cu timp și fără timp pentru binele duhovnicesc al păstoriților încredințați, dar și pentru lucrările de renovare și înfrumusețare a lăcașului de cult, lucrări care se apropie de final.

Părintele paroh Costică Busuioc a oferit Chiriarhului o icoană în semn de prețuire, iar corul Madrigal a susținut câteva colinde tradiționale.

(Pr. Daniel Marari)

You may also like...