LUMINA DIN CĂLIMARĂ – concurs județean în Protoieria Bacău

În contextul serbării  Anului omagial al educației religioase a tineretului creştin ortodox  în Patriarhia Română, Protopopiatul Bacău organizează, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă “Lumina din călimară”desfăşurat în cadrul Simpozionului ”Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.

Elevii din clasele I-XII, care învaţă în şcolile din localităţile de pe întreg cuprinsul Județului Bacău și al Protopopiatelor Bacău, Moinești, Buhuși, Sascut și Onești, au posibilitatea să se înscrie la această a treia ediție a concursului organizat de Protopopiatul Bacău.

Stema-Arhiepiscopiei-color

Desfășurat în cadrul „Anului omagial al educației religioase a tineretului creştin ortodox” şi ”Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”Simpozionul ”Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului” se află acum, la fel ca și concursul, la vârsta celei de a treia ediții.

Am crescut de la un la altul atât ca număr de participanți dar și ca întindere; ne adresăm nu doar elevilor din arealul jurisdicțional al Protoieriei Bacău ci din întregul județ. Concursul îmbracă haina unui eveniment școlar județean de foarte mare importanță și seriozitate – din moment ce este organizat de Protoieria Bacău și se desfășoară prin Inspectoratul Școlar Județean Bacău, având secțiuni cu grad de adresabilitate potrivit vârstelor școlare (pentru desen și pictură), precum și una dedicată celor care se exprimă mai puțin prin penson și mai mult prin condei – mă refer aici la secțiunea Eseu.

Avem așadar culoarea dar și cuvântulpenelul dar și condeiul, fiecare aducând plus-valoare și frumusețe, oferind fiecăruia posibilitatea de a se exprima cum poate mai bine, de a pune în scris și culoare lumina care izvorăște din suflet. De aceea am și ales să vorbim despre ”Lumina din călimară”,  un concurs adresat elevilor, aflați acum la vârsta descoperirilor, dar la vârsta când folosesc atât de firesc și inocent penelul sau penița de scris a inimii, punând curat pe hârtie parte din sufletul lora subliniat părintele protopop Costică Busuioc

Desfăşurat în toate şcolile din cuprinsul Județului Bacău, concursul este o activitate permanentă a Protoieriei Bacău și cuprinde secţiuni adresate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal. În cadrul secţiunilor pentru desen copiii vor ilustra tema dată printr-un desen în acuarelă sau creion. Lucrările vor fi realizate în format A4 şi vor avea pe verso lipită o etichetă completată cu următoarele date: numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea de învățământ, localitatea, cadrul didactic coordonator, parohia din care face parte, titlul lucrării, telefon şi datele de contact.

Tema eseului pentru această ediție a concursului va fi „Adolescența – între libertate și responsabilitate”, subliniind astfel încadrarea evenimentului în tema mai largă a Anului Omagial și a simpozionului desfășurat în Eparhie. Secţiunea eseu se adresează claselor  IX-XII și constă în redactarea unui eseu argumentativ. Datele de identificare ale elevului (numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea de învățământ, localitatea, cadrul didactic coordonator, parohia din care face parte, titlul lucrării, telefon şi datele de contact) vor fi trecute pe verso.

Lucrările vor fi depuse, prin profesorul coordonator, direct la sediul Protopopiatului sau trimise la adresa Protoieriei Bacău, strada 9 Mai nr. 48, municipiul Bacău (tel. 0234-531014, protoieria.bc@gmail.com).

Concursul județean de creaţie «Lumina din Călimară»

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR:

  • 12-19 septembrie  elaborarea regulamentului şi a proiectului;
  • 19 – 26 septembrie – transmiterea proiectului în şcoli;
  • perioada 26 septembrie – 07 octombrie – derularea proiectului în şcoli;
  • 1-10 octombrie  înscrierea participanților;
  • 6-10 octombrie  depunerea lucrărilor la sediul Protoieriei;
  • 10 – 16 octombrie  desfășurarea Simpozionului;
  • 11-12 octombrie   evaluarea lucrărilor și anunțarea rezultatelor;
  • săptămâna 12  16 octombrie – vernisarea expoziţiei de icoană la Complexul Muzeal Iulian Antonescu;
  • joi, 20 octombrie – festivitatea de premiere.

AICI puteți găsi detalii despre Concursul-judetean-lumina-din-calimara-2016

 

You may also like...